Vstupné na některé památky v Moravskoslezském kraji bude za poloviční ceny

28. červen 2022 05:20

Hrad Sovinec, Hukvaldy anebo třeba zámek v Bruntále. To jsou některé z památek, které od července budou lidé moci navštívit za zvýhodněné vstupné. Moravskoslezský kraj se tak snaží podpořit turistický ruch v regionu. Podmínkou ke slevě je jízdní karta ODIS, kterou cestující používají ve veřejné dopravě.

„Ke všem těmto památkám lze dojet buď do bezprostřední, anebo rozumné vzdálenosti veřejnou dopravou. I takový Sovinec, který je evidentně nejvzdálenějším místem například z Ostravy, tak lze dosáhnout o víkendu velmi dobře,“ říká Aleš Stejskal, jednatel krajského koordinátora dopravy KODIS.

památek v novém programu je více. Návštěvníci se do nich za poloviční ceny vstupného dostanou s jízdní kartou ODIS, kterou používají v regionální anebo městské dopravě. „Návštěvník přijde například s ODISkou, kterou používá v Ostravě a prokáže se s ní na Sovinci a na základě toho dostane na Sovinci vstupenku s 50procentní slevou,“ dodává Stejskal.

Hradů, které takto lidé v Moravskoslezském kraji můžou navštívit, je celkem šest. Do budoucna jich má být ještě více. „Je to pilotní projekt, který se bude rozšiřovat třeba o městské i soukromé památky, které se budou třeba moci zapojit v příštím roce,“ říká náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Kraj se i tímto způsobem snaží oživit turistický ruch v regionu potom, co ho utlumila koronavirová pandemie. „ Lidé často jezdí i mimo náš kraj – třeba na Olomoucko, na jižní Moravu. A při tom v našem kraji se nachází mnoho krásných barokních staveb, novogotických i jiných. Myslím, že máme co nabídnout a že by ta turistika mohla zůstat v našem regionu,“ dodává Curylo.

Vybrané památky budou lidé za zvýhodněné vstupné moci navštěvovat od července až do konce září.

autor: Petr Dušek
Spustit audio