Výletní loď na Slezské Hartě stále nemůže přepravovat turisty. Chybí jí potřebné osvědčení

16. srpen 2019 11:26

Desítky zájemců denně musí odmítat zaměstnanci informačního centra u přehrady Slezská Harta na Bruntálsku. Unikátní výletní elektroloď, na kterou kraj poskytl dotaci přes 14 milionů korun, totiž stále není v provozu. Podle původních plánů, měla vyplout na začátku letních prázdnin. Nemá ale potřebné povolení.

„Chápeme ty příčiny, poněvadž ta technologie je velmi složitá – jsou to lithiové baterie a samozřejmě ty solární panely. Termíny, které jsme si jaksi umanuli, byly trošku naivní,“ vysvětluje předseda mikroregionu Slezská Harta Josef Havlík (SNK).

Elektroloď stavěla polská firma a podle jednatele Kryzstofa Ptaka se vyskytly problémy, protože se jedná o prototyp. „Potýkáme se s těžkostmi, protože se jedná o specifickou loď. Česká strana nemá přesně stanovené předpisy pro tento typ konstrukcí,“ říká.

S tím ale nesouhlasí inspekční společnost, která schvaluje plavební povolení pro státní správu. Podle Jiřího Hendrycha jsou evropské směrnice jasně dané a dodavatel je zatím nesplnil. „A stále znova to řešíme, protože připomínky nebyly správně zpracovány do dokumentace,“ dodává Hendrych.

Podle polského dodavatele je závěrečná kontrola lodi naplánována už po víkendu.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související