Výletní restaurace skoro na Slovensku – Na Soláni si pošmáknete na haferách

Vypravili jsme se na vrchol „valašského Olympu“ – tedy vrch Soláň. Z něj je krásný výhled nejen na masiv Radhoště, Smrk, Lysou horu a hřeben Javorníků, ale taky na „haferové plantáže“ – tedy borůvkové pláně.

Drahomíra Míčková je ze sdružení pro rozvoj Soláně. Zná řadu receptů, které jsou spojené s borůvkami nebo jak se tady říká s haferami. „Pečeme frgály, různé koláče, knedlíky nebo bublaniny a buchty – tady se říká laty.“

Borůvky jsou na Soláni tak oblíbené, že se jim věnují v rámci folklorního festivalu. Drahomíra Míčková je lektorkou, která zájemce o borůvkové recepty provází. Skvělý je prý borůvkový likér. „Je to vlastně panenský likér, protože jeho výroba trvá 6 týdnů. Kromě borůvek je k tomu potřeba ještě pomerančová kůra.“

Strážci hranice

Mezi speciality tamního horského hotelu Čarták, patří borůvkové knedlíky, konstatuje Eva Mikulová a pokračuje krátkou exkurzí do historie této slavné výletní restaurace: „Název hotelu pochází od slova ‚čarda‘, tím strážci hranic – portáši, označovali místo, kde se setkávali.“ Od roku 1884 se jim tu věnoval především Josef Vašut, který se kromě práce v hospodářství věnoval i hostům.

Hotel Čarták

Soláň

Vrchol Soláň je od pradávna považován za jednu z nejkrásnějších částí Valašska. V jeho malebných výhledech se snoubí krása zachovalé přírody s bohatou lidovou a uměleckou tradicí. Je to jen kopec, kterému naměřili 860 metrů nad hladinou moře. Má ale privilegium být více opěvován a vzpomínán než jeho vyšší sousedé.

Soláň je totiž kopec jeden z nejhezčích. Má všechno, co lidské oko a fantazie potřebuje. Už zdálky ho každý pozná. Na temeni má šešulku lesíku ledabyle posunutou na jednu stranu jako nějaký parádník. Na jaře se pyšní voničkou plané třešně.

Dřevěná plastika

Haferové mlsání

Dnes se chodí lidé především za borůvkovými knedlíky, případně haluškami. „A je jich stále víc,“ uzavírá recepční hotelu a restaurace Čarták. Hostů stále přibývá a to i aktivitám Informačního centra Zvonice, které tu od roku 2006 pořádá třeba folklorní festivaly i ono „Haferove mlsání“.

autor: pek