Výlov Rožmberku: Pouť u českého moře

Přes 100 tun ryb vyloví každoročně rybáři z českého moře – tedy rybníku Rožmberku. V minulých letech se z výlovu stala velmi populární událost. Za tři víkendové dny se na rybáře přijede podívat zhruba 30 tisíc lidí. Řada z nich váží dlouho cestu k jihočeské Třeboni jen proto, aby na vlastní oči viděli, jak se loví praví rožmberští kapři.

Nejkouzelnější je výlov brzy zrána. Mlhou pronikají rybářské povely, lomoz jejich strojů a nákladních aut. Chladný, říjnový vzduch voní bahnem, a samozřejmě rybinou. S Václavem Čápem stojíme na dně vypuštěného rybníka. „Rybářem u Třeboňského rybářství jsem už 16 let,“ říká pyšně. Původně se Rožmberk vypouštěl jednou za dva roky. Na současný systém každoročního vypouštění se přešlo nedávno – především z ekonomických důvod.

Kombajn na ryby

Zatímco spolu mluvíme, popouští rybář silné lano, na kterém jsou uvázány lodě, se sítí plnou ryb. „Musí se dostat přesně pod tzv. kombajn neboli brakovací linku,“ ukazuje Václav, oblečený do charakteristického dlouhého gumového pláště. V tom na něj kolegové z lodí volají, aby se nevybavoval a zase pořádně zabral, sítě jsou už moc blízko mola.

Václav Čáp drží kamarády v pěti lodích

Rybí pouť

Z hráze všechno se zájmem sleduje i Jiří Novák, který přijel do Třeboně až z Ústí nad Labem: „Jsem tu poprvé a až na tu mlhu je to tu pěkné.“ Podle jeho odhadu výlov sleduje asi 200 lidí. Odpoledne jich tu ale má být mnohem víc, slibuje. Bude to prý úplná kapří pouť.

Ryby na všechny způsoby

Kdo by na této pouti čekal houpačky nebo cukrovou vatu, bude zklamaný. Na výlov se jezdí kvůli rybám. Jitka Vestfálová prodává ryby uzené. Sama má nejraději kapry případně pstruhy. „A támhle je vzácný uhoř,“ ukazuje prodavačka na poslední krabici v řadě. Za 100 gramů uzeného úhoře zaplatíte 90 Kč, ostatní ryby stojí obvykle necelých 30 Kč.

Na výlov se jezdí podívat školy z okolí i Rakouska

Ryby na špejli

O kus dál si připravuje stánek Michal Zelenka. Zatímco přivazuje modrou plachtu k trubkové konstrukci, popisuje, jaké speciality u něj budou k dostání: „Nejpyšnější jsem na své ryby na špejli.“ Příprava není složitá. Plátky rybího masa stačí přes noc namočit do směsi ze soli a provensálského koření, ráno jednoduše napíchnout na špejli grilovat asi 5 až 8 minut.

autor: pek