Vyrážíte do hor? Nepodceňte zimní pneumatiky a nastudujte si montáž sněhových řetězů

1. leden 2022

Zatím netušíme, jaký průběh bude mít letošní zima. V každém případě, pokud pojedete do horských středisek, může vás zarazit značka přikazující mít na autě ne celoroční, ale zimní pneumatiky, a případně i povinnost vozit s sebou sněhové řetězy.

Například v italských nebo rakouských Alpách tuto povinnost kontrolují i policisté. Co potřebného tedy v autě mít? „Na hory potřebujete opravdu kvalitní zimní pneumatiky, sněhové řetězy, tažné lano, smeták, lopatku a škrabku na očištění auta,“ říká Jan Drnec z plzeňského pneuservisu.

Ceny sněhových řetězů jsou rozdílné. V supermarketu stojí mnohdy 10x méně než v pneuservisu. „Ano, ale také za to dostanete desetinásobnou kvalitu,“ říká Jan Drnec. „Je to o tom, jestli s řetězy chcete ‚uchlácholit‘ policistu, že je máte s sebou, nebo je používat. A to třeba několik let. Dobrý prodejce vám montáž předvede, vy si ji vyzkoušíte a odpoví na všechny vaše dotazy.“

Kvalitní výrobci dodávají s řetězy i obrázkový návod, jak je nasadit, a přidávají i odkazy na Youtube. Je vhodné před zimou na chodníku nebo v zimě v teplé garáži si zkusit několikrát sněhové řetězy na kola nasadit a zase demontovat. Tím získáte jistotu. „U vozu s předním náhonem se montují na přední nápravu, u vozů se zadním náhonem na zadní. Pokud máte pohon všech kol, tak upřednostněte ta přední, ale vyplatí se koupit si i sadu na zadní poháněná kola.“

FOTONÁVOD: Jak nasadit sněhové řetězy krok za krokem

Silničáři nemohou stihnout vše. Když pojedete do hor a chvíli bude silnice zavátá a chvíli bez sněhu, je otázka, kdy řetězy sundat. „Pokud se bude jednat o úsek několika set metrů nebo pár kilometrů, tak bych ten úsek bez sněhu na asfaltu s řetězy dojel při rychlosti do 50 km/h. Když ale bude úsek delší než 5 km, raději bych je demontoval. Pneumatiku nepoškodíte a zvýšíte jejich životnost,“ míní odborník.

Když dorazíte do horského střediska, řetězy na kolech klidně nechte. Třeba je budete potřebovat, až pojedete někam na sjezdovku. Rozhodnout by měl den odjezdu podle počasí.

A jak se o sněhové řetězy starat? Proč je nutné je důkladně vyprat? Poslechněte si v reportáži.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio