Výroba slivovice a dalších domácích pálenek letos podraží. Může za to růst cen energií a práce

20. duben 2022 14:11

Pálenice budou letos opět zdražovat vyrobené destiláty. Provozovatelé musí zohlednit prudký růst cen energií a paliv. Počítat musí i s navýšením mezd pro zaměstnance.

Pálenice ve Zlínském kraji budou letos zdražovat. Většina jejich majitelů zatím se zvyšováním cen vyčkává a zvažuje, o kolik to bude nezbytně nutné. Jak uvedla spolumajitelka pálenice v Janové na Vsetínsku Denisa Mezníková, poslední loňské kvasy ještě v letošní zimě zpracovali za staré ceny. Zdražovat ale určitě budou. Pokud by zůstali u stávajících cen, byla by výroba ztrátová.

Na zdražování u výroby pálenek má vliv především růst cen energií. Velmi záleží na tom, jaké vytápění používají. Majitelé pálenice v Březnici na Zlínsku chtěli právě letos přestavět výrobní linku z klasického vytápění dřevem na plyn. Jak potvrdil vedoucí Lubomír Chalupa, od záměru včas ustoupili. Přechod na plyn by byl extrémně drahý. Navíc měli obavu, že by také v případě další krize mohli zůstat úplně bez dodávek plynu.

Opačně na to musí jít ve Vsetíně, kde se letos z plynu budou vracet ke dřevu. Majitel tamní pálenice Filip Mareš uvedl, že pokud by zůstal u plynového vytápění, nemohl by v konkurenci obstát. Naštěstí v pálenici zůstaly komíny a tak se mu náklady na zpětnou rekonstrukci během sezóny vrátí.

Na ceny mají vliv také zvyšující se mzdy zaměstnanců, rostou i ceny součástek. Zatímco před dvěma lety stál nový kotel necelých padesát tisíc, letos je to už bezmála sedmdesát tisíc. U chladiče stoupla cena z přibližně deseti tisíc na třicet.

Ceny domácích pálenek v loňském roce

Například v Březnici už zvyšovali cenu loni, kvůli krizi společnosti Bohemia Energy. Za litr stoprocentního lihu tam zaplatili zákazníci 249 korun. Takže letos by případné navýšení ceny bylo maximálně v řádu jednotek korun. Podobně to bylo i v jiných pálenicích, kde se ceny pohybovaly mezi 250 až 270 korunami – to bylo například v Březůvkách, kde byla do vyšší ceny započítána i cena paliva. Ve zmíněné Janové to bylo 295 korun, podobně jako ve vsetínské pálenici. V Přílepech na Kroměřížsku loni zákazník zaplatil za litr absolutního lihu 280 korun.

Velkovýroba destilátů

Čtěte také

Jedním z největších výrobců destilátů ve Zlínském kraji je společnost Rudolf Jelínek z Vizovic. Ředitel sadů této firmy Jiří Koňařík připustil, že zvýšení cen výrobků je nevyhnutné. U velkých firem jsou důvodem kromě nákladů na energie také stále rostoucí mzdy, ceny pohonných hmot při distribuci, nebo stále vyšší ceny obalů, tedy skla energeticky náročného na výrobu nebo kartonáže.

Spustit audio

Související