Výroky Liany Janáčkové se bude zabývat policie

18. červenec 2007

Šest romských iniciativ se rozhodlo podat trestní oznámení na Lianu Janáčkovou. Doufají, že senátorka kvůli tomu odejde ze své funkce místopředsedkyně výboru pro lidská práva. Janáčková pronesla urážející slova o Romech z osady Bedřiška na uzavřeném jednání obvodní radnice.

Výroky o odstřelu Romů dynamitem a vysokém plotě s elektřinou považuje sama Janáčková za hloupé. Podle mluvčího sdružení Romea Vojtěcha Lavičky význam pronesených slov podcenila. "Bylo trošku i nebezpečí, že by ta věc mohla jít do ztracena, tak i z tohoto důvodu podáváme trestní oznámení," říká Lavička.

Logo

Kvůli údajným rasistickým výrokům na adresu Romů si dnes Janáčkovou pozval na pohovor i šéf Senátu Přemysl Sobotka. Pokud se policie rozhodne, že požádá o vydání senátorky a zbavení imunity, proces v horní komoře bude mít podle Sobotky obvyklý průběh.

Většina senátorů si myslí, že o dalším setrvání Janáčkové ve funkci místopředsedkyně výboru pro lidská práva by měl rozhodnout její mateřský klub SNK. "Nemyslím si, že by to měl rozhodnout klub. To si musí rozhodnout sama paní Janáčková. Já nejsem ten, který by ji k tomu vyzýval," odmítá člen tohoto klubu a třinecký senátor Igor Petrov.

Sama Liana Janáčková na funkci místopředsedkyně senátního výboru rezignovat nehodlá. "Výzva k rezignaci mi nebyla nikým vyslovena, spíš se hovor nesl tak, že je to moje záležitost. Já už jsem se dříve vyjádřila tak, že si nemyslím, že bych měla podávat jakoukoli rezignaci," uzavírá Janáčková.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu