Vyšetřování smrti Roma Milana Lacka provázejí incidenty

19. duben 2002
Pod kůži

V Karviné přímo před budovou soudu poničil neznámý vandal auto pracovnici prezidentské kanceláře Janě Chalupové. Ta je přesvědčená, že to mají na svědomí sympatizanti hnutí skinheads. Jana Chalupová už několik let hájí práva Romů na Karvinsku a dohlížela na proces se skinheady, kteří brutálně zmlátili Roma Milana Lacka, který nakonec zemřel pod koly vozu.

Přestože v kauze kolem smrti Roma Milana Lacka už rozsudky padly, dostává se tento případ znovu před soud. Tentokrát však ve zcela jiné podobě. Po celou dobu vyšetřování tvrdil zmocněnec vdovy Anny Lackové Jakub Polák, že karvinští policisté záměrně kryjí svého kolegu Mariána Talagu. Ten do těla Milana Lacka najel poté, co ho brutálně napadla skupina skinheadů a nechali ho ležet na silnici.

Policisté původně tvrdili, že do těla najel nákladní vůz, v obnoveném řízení však tato verze padla. Doposud také není jasné, proč bundu, kterou měl Lacko na sobě a měla prokazatelně obrovskou průkazní hodnotu, policisté spálili. To vše bere Jakub Polák jako argument pro své tvrzení, že vyšetřování probíhalo nesprávně. Zcela veřejně to prohlašoval a konkrétně jmenoval Jana Jonáše, zástupce karvinského policejního ředitele.

Nyní je Polák obžalován z pomluvy, což je trestný čin. Jan Jonáš nadále tvrdí, že vyšetřování probíhalo v pořádku.

Jan Jonáš, zástupce karvinského policejního ředitele: Já myslím nejlépe vystihuje situaci to, co řekl pan Polák minule u hlavního líčení, kdy prohlásil - kdybyste mě žalovali u občansko právního řízení, tak ten spor vyhrajete, ale vy mi neprokážete úmysl. Tak on určitě nemá pravdu, ale prokázáno mu to nebude.

Jakub Polák má však jiné vysvětlení svých výroků před soudem.

Jakub Polák: Trestný čin pomluvy je o něčem jiném. Jestliže někdo se dopustí nepravosti, musí počítat s tím, že pravda dříve či později vyjde najevo a že pak to bude k jeho škodě a ke škodě jeho pověsti.

Toto soudní přelíčení sledovala i Jana Chalupová z prezidentské kanceláře, která není přesvědčena, že vyšetřování smrti Roma proběhlo zcela v pořádku.

Jana Chalupová: Já vím, že v tom procesu byla taková spousta pochybení, že to bylo až neuvěřitelné a rozhodně neobvyklé. Upřímně řečeno si sama neumím dost dobře představit, že z toho, co se tam dělo, není v některých případech vyvozována odpovědnost. Přece státní aparát v případě naprosto banální dopravní nehody nemůže fungovat způsobem, který musí být kontrolován a monitorován několika nevládními organizacemi a aktivisty a teprve pak se dojde ke slušnému výsledku.

Soudkyně proces odročila na polovinu května. Poté, co Jana Chalupová opustila jednací síň, čekalo na ni na parkovišti velké překvapení.

Její vůz neznámý vandal poničil. V době, kdy byla vyslýchána policií, Českému rozhlasu popsal způsobenou škodu Jakub Polák.

Jakub Polák: Někdo tam prořezal gumu, pneumatiku přední, úplně ji zničil a je nepoužitelná. Dále teda všechny dveře poškrábal asi tímtéž nožem. Odhadem ta pneumatika zničená, oprava toho laku, to je asi škoda 5 000 Kč, čili na hranici trestného činu.

Zástupce karvinského policejního ředitele Jan Jonáš se o tomto incidentu dozvěděl až od Českého rozhlasu.

Jan Jonáš, zástupce karvinského policejního ředitele: Já jsem hned od soudního jednání vyrazil do Brna, takže tu informaci dozvídám od vás. Ale pokud se toto stalo, tak je to nešťastná shoda okolností a pevně doufám, že se snad nenajde nikdo, kdo by to snad dával do souvislostí s tímto jednáním. Jak říkám, je to nešťastná shoda okolností a mrzí mě to. Já bych jen nerad, aby si mysleli, že snad některý policista, nedej Bože, aby to byla moje aktivita, protože to je snad pod úroveň normálního slušného člověka.

Jana Chalupová je přesvědčena, že nejde o náhodu. Říká, že svými aktivitami ve prospěch Romů se stala pro karvinské skinheady evidentně nesympatickou.

Jana Chalupová: Mám pocit, že tam mám zřejmě nějaké lidi, kteří mi nejsou nakloněni a kteří si myslí, že mám dělat něco jiného a nevyskytovat se v Karviné. Nevím, jak bych vám to řekla jinak. Mám pocit, že to bylo osobní. Řekněme ti lidé si to auto našli.

Verzi, že pachatelem může být někdo, kdo se hlásí k hnutí skinhead, potvrdila i karvinská policejní mluvčí Petra Česlarová: "Pachatel, který je neznámý, ale pochopitelně to policie prošetřuje."

Prošetřuje se i ta verze, že by pachatelem mohl být nějaký sympatizant hnutí skinhead?

Petra Česlarová, karvinská policejní mluvčí: Tato verze je možná, bude se prověřovat, ale zatím to nelze ani potvrdit, ani vyloučit.

Už jednou Janu Chalupovou skinheadi napadli. V době, kdy sledovala proces kolem smrti Roma Milana Lacka, na ni i na Jakuba Poláka házeli vajíčka. Jana Chalupová dodává, že práva Romů na Karvinsku hájí už několik let.

Jana Chalupová: Já do Karviné jezdím deset let. Před deseti lety jsem tam pro Romy dělala záležitosti kolem občanství. Potom jsem tam jezdila k nějakým soudům a mám pocit, že jsem tam známá osobnost. Mohlo se stát cokoliv a kdokoliv, komu se nelíbily moje aktivity, tak si mohl vyhlídnout.

Je evidentně nesmysl, že nějaký karvinský policista paní Chalupové propíchl gumy u vozu a poškrábal lak proto, že se v procesu přidala na stranu Jakuba Poláka, který práci zdejších policistů kritizuje. Faktem ale je, že hájí zájmy Romů a již jednou se stala terčem skinheadů. To však u nikoho z karvinské policie nevzbudilo aktivitu k tomu, aby se o její bezpečnost trochu lépe postarali. Jana Chalupová se nepohybovala v temné uličce na okraji města. Za bílého dne zaparkovala svůj vůz přímo před soudem a pár metrů od budovy, která má být garantem právního státu, jí někdo, komu není sympatická, porušil vůz. Větší políček karvinská policie ani dostat nemohla.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autoři: ada , tif
Spustit audio

Více z pořadu