Vyšlechtěný tažný kůň slezský norik se dnes uplatňuje v agroturistice

20. květen 2015

Slezský norik je plemeno tažného koně, kterého kdysi vyšlechtili chovatelé ve Slezsku. Svého času byl velkým pomocníkem v zemědělství nebo třeba v lese. Dnes má dveře otevřené spíš v agroturistice. Jeho chovu se už padesát let věnuje hřebčín Františkův Dvůr v Klokočově u Vítkova.

Jmenuje se Baramis a je plemenným šampionem hřebčína. Podílí se totiž na udržení chovu takzvaného slezského norika, plemene speciálně vyšlechtěného v oblasti Slezska.

„Loni se zúčastnil ankety o nejkrásnějšího koně České republiky. Co se týče kategorie chladnokrevných plemen, tak tu vyhrál, čili postoupil do finále a v tom užším finále byl ohodnocen na třetím místě,“ říká Jana Voráčková, šéfka chovu slezského norika.

I když zrovna není odpoledne, plemeníka vyvádí ze stáje ven – speciálně kvůli natáčení magazínu Křížem krajem. A kůň je evidentně rád.

„Je rád, protože ze stáje vychází za jedním účelem. Buďto jde do ohrady anebo jde připouštět, což si myslím, že obě jsou to velice příjemné varianty, jak se dostat z domu,“ vysvětluje se smíchem Ivan Petrtýl.

Čtěte také

Slezský norik je zajímavý v tom, že je to sice plemeno chladnokrevné, ale vzniklo před 150 lety překřížením teplokrevných klisen v oblasti Slezska – kolem Jeseníku a kolem Opavy. Tam si tamější chovatelé vydobyli ještě u tereziánského dvora připouštění norickým hřebcem z Rakouska.

„Takže vznikl vlastně kříženec a dál už se připouštěli jenom noričtí hřebci, takže se stabilizovaly ty znaky a vznikl kůň, který je oficiálně chladnokrevný, ale nechává si některé znaky teplokrevných koní, jako je ovladatelnost, pohyblivost a dá se říct, že i lepší chápatelnost při výcviku,“ dodává Petrtýl.

A jak si chov stojí dnes? „Dnes už je chov omezen jen na množství tak, aby se vůbec ještě dalo mluvit o chovu. To znamená, je tady jeden až dva hřebci a zhruba dvacet až pětadvacet chovných klisen. Samozřejmě hříbata, kterých se ročně rodí osm až deset kusů,“ říká šéf hřebčína Ivan Krajcar.

Ve Františkově Dvoře vsadili kromě chovu na agroturistiku

V hřebčíně ve Františkově Dvoře kromě chovu ušlechtilých noriků vsadili na agroturistiku a v nabídce zážitků mají třeba jízdu ve stylovém americkém dostavníku nebo na povoze zvaném konibus.

Více se o využití noriků, agroturistice v Klokočově dovíte v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

Norik Baramis
Spustit audio