Výstava v Třinci ukazuje 135 světových vynálezů a patentů

21. červen 2018 05:50

Zlepšovatelé a vynálezci z 22 zemí světa se sešli v Třinci. Veletrh Invent Arena se tam koná až do pátku a podle organizátorů je to jediná výstava podobného zaměření v Česku. Lidé tam najdou novinky, které pomáhají zdokonalovat výrobu ve velkých podnicích, i vynálezy s uplatněním v každodenním životě.

Je to velice nepříjemná zlomenina, která dokáže potrápit. Zvláště u starších lidí, kteří už trpí osteoporózou. Polský ortoped na veletrhu představil pomůcku, která by jim pomáhala při doléčování zlomeného předloktí.

„Po sundání sádry je ruka ztuhlá a starší lidé mohou mít problém s dojížděním na rehabilitaci. Náš nápad spočívá v konstrukci jednoduchého přístroje na cvičení ruky, se kterým by lidé mohli rehabilitovat doma,“ říká ortoped Stanislav Jung, který už pomůcku testuje na třech klinikách v Polsku.

Díky pružinám, jejichž napětí se může měnit, pak s rukou pacient cvičí v různých pozicích.

Pružiny nebo lépe řečeno odpružení hraje důležitou roli i u další novinky, která se na veletrhu představuje, jde o novou generaci kolečkových bruslí.

„Kde je tedy inovativní konstrukce toho odpružení. Někdy v roce 2012 jsem se setkal s tím vynálezcem a dělal pro něj patentové přihlášky. Dnes máme udělen patent v Americe, máme udělen evropský a český patent a je to v podstatě celoživotní dílo toho pána,“ popisuje Lukáš Zmeškal z Českého svazu vynálezců a zlepšovatelů, na jejichž stánku se novinka představuje.

Zájemci se na veletrhu mohou seznámit s celkem 135 vynálezy a patenty a najdou tu expozice velkých firem, jako jsou Třinecké železárny, až po několik univerzit a vysokých škol.

„Jsme rádi, že se ta výstava začíná vrývat do paměti nejen tohoto regionu, protože 22 zemí není úplně málo. A v porovnání s podobnými výstavami v jiných evropských zemích jsme na tom velice dobře,“ dodává za pořadatele Jan Kobielusz.

autor: iha
Spustit audio