Výstavní síň v Karviné opatruje jeden cenný exponát. Hornický oltář z dolu Gabriela

9. červenec 2015

Muzeum Těšínska opatruje ve Výstavní síni v Karviné jedinečný exponát. Jde o hornický oltář z dolu Gabriela. Vyobrazuje svatou Barboru, patronku havířů, ale kromě světice na plátně najdete i dva pány v černém a taky malý plamínek.

Když horníci fárali pod zem, nezapomněli se s prosbou o šťastný návrat zastavit u svaté Barborky. Hornický oltář s její podobenkou býval součástí areálu uhelných dolů. Jeden výjimečně dochovaný je k vidění ve Výstavní síni v Karviné. Patřil k šachtě Gabriela a řadí se k nejcennějším památkám stálé expozice Muzea Těšínska.

„Jedná se o skutečně velice vzácnou památku. Můžeme říci, že ani na prstech jedné ruky, kdybychom počítali, se těchto hornických oltářů v regionu nedochovalo,“ říká historička muzea Kateřina Stenchlá.

Muzeum Těšínska tak má naprostý unikát. Hornický oltář z šachty Gabriela pochází z druhé poloviny 19. století a do sbírek se dostal po druhé světové válce.

„V centru oltáře je zasazen obraz, je to olej na plátně, který zobrazuje svatou Barboru ještě se dvěma historickými osobnostmi. Napravo klečí arcivévoda Albrecht Rakouský – právě tato osobnost je spojena s průmyslovým rozvojem našeho regionu. Proti němu klečí vynikající báňský odborník inženýr Ludvík Hohenegger,“ popisuje historička.

Takovýto hornický oltář býval obvykle v kapli nedaleko místa, kde se fáralo přímo do dolu. A konkrétně tento hornický obraz byl umístěn na dole Gabriela v Karviné.

„Oltáře už u nás na dolech nejsou, ale slyšela jsem, že se svaté Barborky vrátily v podobě soch. Čili na některých šachtách je svatá Barborka zpátky. Ale v sousedním Polsku jsou oltáře se svatou Barborou do dnešních dnů a horníci tam před sfáráním stále prosí o ochranu a šťastný návrat po směně,“ upozorňuje Hedvika Šlezar Zédová, vedoucí výstavní síně v Karviné.

Více se o cenném oltáři, svaté Barboře a hornických zvycích s ní spojených dozvíte v záznamu magazínu Křížem krajem - viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek'. Další záznamy najdete v iRadiu.

Spustit audio