Výtvarník Boris Jirků se rád a pravidelně vrací do Jistebníku

Malíř, ilustrátor a sochař původem ze Zlína se v Jistebníku účastní Mezinárodních sympozií, která pořádá spolek Galerijní ulice. V rozhovoru jsme se mj. ptali, jak a co maloval na tom letošním.

Mistr při tvorbě

Malíř, sochař, ilustrátor prof. Boris Jirků vedl 17 let výuku figurální kresby a malby na VŠUP, kde působil také krátce jako rektor. Na Valašsku má chalupu, a do krajiny rybníků, do Jistebníku, cestuje rád a pravidelně za Alenou a Janem Lipinovými, kteří pořádají Mezinárodní sympozia výtvarníků. Při tom letošním, v pořadí čtvrtém, měli umělci zázemí v místním kulturním domě, který se proměnil v ateliér.

Boris Jirků má v Jistebníku hned několik svých děl, která vytvořil během mezinárodních sympozií. Věnuje se volné kresbě, malbě, grafice, ale také ilustraci a výtvarným realizacím v architektuře. Srdce, které mu krátce po loňském jistebnickém sympoziu u Galerijního rybníka selhalo, už lékaři napravili, a umělec tvoří zas jak o život.

O jeho výtvarném vidění i dílech, která vytvořil letos, si s ním povídá redaktorka Dagmar Misařová. Poslechněte si rozhovor, který natočila.

autor: dam
Spustit audio

Související