Výzkum podzemí baziliky ve Frýdku-Místku skončil

15. srpen 2018

Archeologové ukončili průzkum krypty v bazilice Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku. Společně s dalšími odborníky zjišťovali, v jakém stavu jsou ostatky uložené v kryptě a také samotná stavba. Frýdecká farnost pracuje na tom, aby tuto část baziliky mohla zpřístupnit veřejnosti.

Mumifikované ostatky jsou podle průzkumu v dobrém stavu. Před zpřístupněním krypty pro veřejnost se ale prostory musí nejprve zrekonstruovat a vyřešit hlavně vysokou vlhkost v podzemí.

"Z průzkumů, které teď byly dokončeny, my bezpečně víme, kde jsou slabiny toho prostoru, co je třeba zlepšit, aby se nezvyšovala vlhkost té krypty," říká referent správy majetku Děkanátu Frýdek Michal Bučko.

Vzhůru dolů do krypty mariánské baziliky ve Frýdku-Místku

Krypta v Bazilice Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku

Zavedeme vás do krypty mariánské baziliky ve Frýdku-Místku. Pro mnohé z nás to asi není zrovna místo, kde bychom se cítili příjemně. O to více je ale právě krypta zajímavější.

Farnost chce v kryptě udělat podle něj i takové úpravy, které by nejen přiblížily návštěvníkům historii místa, ale vedly i k zamyšlení.

"My to chceme zpřístupnit takovým interaktivním způsobem. Když návštěvník přijde, tak aby se zamyslel vůbec nad existencí člověka a tak dále. Takže není to jen nějaké muzeum, nechceme to prezentovat jako senzaci," dodává.

Průzkum krypty dotovalo i město, to zpřístupnění krypty a tím i zatraktivnění baziliky pro místní a turisty podporuje.

Spustit audio

Související