Vyzvánění zvonů v pondělí v poledne uctí oběti pandemie. Připojit se může každý z nás

22. březen 2021

Pondělí 22. března je pro Českou republiku smutné datum. Uplyne totiž rok, kdy u nás zemřel první pacient s nemocí covid-19. Občanská iniciativa Minuta ticha chce v tento den připomenout i další tisíce obětí. 

V průběhu posledních dvanácti měsíců zemřelo v souvislosti s pandemí virového onemocnění covid-19 více než 20 tisíc našich spoluobčanů. Jisté je, že jejich počet se ještě zdaleka neuzavřel. Bývalý disident Petr Pospíchal proto inicioval pietní akci.

„Minuta ticha je takovým výrazem snahy vyjádřit smutek nad těmi, kteří odešli, s nimiž se jejich blízcí většinou nemohli rozloučit takovým způsobem, jaký by považovali za přiměřený a také úsilím o jakousi solidaritu, účast s těmi, kteří o své blízké přišli,“ uvedl Pospíchal.

Minuta ticha za oběti pandemie se bude konat v pondělí v pravé poledne. „V tu chvíli se rozezní zvony všech kostelů všech náboženských společností v České republice. Lidé se mohou připojit tak, jak by se připojili k jiné minutě ticha. Tam kde budou mohou chvíli postát, připomenout si památku těch, kteří už mezi námi prostě nebudou,“ dodal Pospíchal. K výzvě se už přidala celá řada osobností z oblasti politiky, vědy i kultury.

Památku zemřelých může v pondělí v poledne uctít každý, ať už bude v úřadě, na ulici nebo sám doma.

Spustit audio