Vzájemná rodičovská výpomoc

3. prosinec 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Zajímavý nápad může rozpoutat ještě zajímavější diskusi. Jde o takzvanou vzájemnou rodičovskou výpomoc, která má podle státu legalizovat domácí hlídání předškolních dětí.

Současná vláda si potrpí na všechno možné, co souvisí s balením. Byl tady batoh reforem a teď se bude v parlamentu přetřásat prorodinný balíček. V něm je totiž pozoruhodná pasáž, která zvedla ze židlí učitelky v mateřských školách. Rodič, který sám pečuje o méně než sedmileté dítě, může hlídat za úplatu až tři další malé ratolesti, což se údajně děje už teď v nemalém rozsahu. Za každé dítko si může rodič-hlídač říci až o pět tisíc korun a stát mu za to tuhle částku nechá celou - bez daňových škrtů.

Co stojí určitě za trochu počítání, je porovnání s vystudovanou učitelkou v mateřince. Ta se stará v průměru až o 28 dětí a sama má na výplatním lístku něco přes 11 a půl tisíce korun hrubého. Rodič-hlídač si tyto peníze vydělá za pouhé dvě děti navíc, v obývacím pokoji a ještě k tomu nemusí mít vůbec žádné odborné předpoklady. Tyto dva státem řízené extrémy se učitelkám prostě a jednoduše nelíbí a hovoří o nefér hře a dalším důvodu, proč absolventky škol půjdou jinam než do školek. Za 28 dětí by si učitelky teoreticky vydělaly 140 tisíc korun měsíčně.

Vzájemná rodičovská výpomoc tady ale na druhé straně funguje zcela běžně a pokud mají rodiče vhodnou a ochotnou sousedku, přinejmenším občas jejích služeb využijí. Takže co s tím? Jsou slyšet hlasy politiků, že by bylo dobré dát tuto možnost, ale zároveň i požadovat nějakou kontrolu. Něco podobného funguje v Anglii. Jestliže se stát ochuzuje o daně z poplatku za hlídané dítě, měl by vědět, zda soused nebo známý skutečně službu odvádí. Těžko říci, jak to dopadne a zda volání učitelek doputuje až k hlasovacím stolkům poslanců. Ti mají navíc sami dost práce s udržením vládní stability. Obávám se, že to bude zase jeden z marných výkřiků českého kantorstva.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.