Vzdělávací centrum pro mladé automechaniky

26. září 2011

Nová autodílna, lakovna či karosárna vznikly ve Střední odborné škole a Středním odborném učilišti Vocelova v Hradci Králové. Jsou součástí odborného centra pro výchovu automechaniků a pracovníků v dalších autoopravárenských oborech.

Vybudování centra stálo více než 35 milionů korun, většinu těchto financí se Královéhradeckému kraji podařilo získat z Evropské unie.

Redaktorka Jiřina Mužíková byla u slavnostního otevření.

„Královéhradecký kraj dlouhodobě podporuje rozvoj technických oborů. Jejich absolventů je na trhu práce stále nedostatek, přestože firmy nabízejí velmi atraktivní uplatnění. Situaci se kraj snaží změnit pomocí stipendií pro vybrané technické obory i dalším rozvojem škol, které budoucí technické pracovníky vychovávají," uvedl krajský radní pro oblast školství Jiří Nosek, který odborné centrum pro automechaniky otevřel.

Díky projektu vznikly kromě autodílny a lakovny také karosárna, dílna běžné údržby, dílny pro zámečnický výcvik, speciální diagnostika odborné učebny - učebna aplikované ICT, učebna technických měření, učebna elektrotechnických zařízení a měření, učebna zámečnického výcviku a víceúčelová přednášková místnost pro žáky COV - zázemí pro výuku v dílnách. Odborná výuka školy je díky rekonstrukci na jednom místě.

V Hradci Králové již bylo letos v září otevřeno centrum odborného vzdělávání ve strojírenství na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v Hradební ulici. V příštím týdnu pak bude dokončeno lesnické centrum v Trutnově a do roku 2012 vznikne v Náchodě centrum stavební. Na čtyři centra odborného vzdělávání se podařilo kraji získat z fondů Evropské unie 125 milionů korun.

Spustit audio