Vznikl nový web o židovských památkách

7. leden 2007

Čechy a Morava se mohou pochlubit nebývalým množstvím židovských památek. Všem, kteří se zajímají o jejich osud, dozajista pomůže nově zřízená webová stránka akciové společnosti Matana, založené již roku 1992 Pražskou židovskou obcí. O tom, proč informační web nazvaný prostě "Židovské památky" vznikl, rozmlouval náš spolupracovník Jan Jelínek s jeho tvůrkyní Blankou Rozkošnou.

Paní Rozkošná, Vy děláte webové stránky o židovských památkách, co to je za práci?

"Jedná se o rozsáhlý soubor informací týkajících se jednotlivých židovských památek, zejména hřbitovů a synagog. Jednotlivá hesla budou obsahovat jednak stručnou historii té židovské památky (kdy vznikla, kdy byla založena, kolik je na hřbitově náhrobků, jaká je výzdoba synagog apod.) a potom co se udělalo v jednotlivých letech za práce."

Je to doplněno fotografiemi nebo grafikou?

"Je to doplněno fotografiemi. První fotografie zachycuje stav památky před obnovou a potom následují fotografie z průběhu obnovy památky a zejména fotografie zachycující konečný stav po opravě."

K čemu to bude sloužit?

"Tyto webové stránky budou sloužit široké veřejnosti. Jednak budou sloužit jako informace sponzorům, majitelům firem, ale zejména státním organizacím, státním úřadům, od nichž získáváme dotace a finance na obnovu památek, aby bylo jasné, že si těch financí velice vážíme a že peníze jsou použity na konkrétní obnovu konkrétního objektu. Ale budou sloužit i turistům, návštěvníkům, kteří zjistí, kde jsou židovské památky, v jakém stavu jsou dochované a jak jsou přístupné."

Vy jste se dnes dostali ke Dvoru Králové, jak daleko se hodláte až dostat a jak dlouho to bude trvat?

"V první etapě je cílem zachytit židovské památky ve vlastnictví Židovské obce v Praze, v podstatě veškerá hesla jsou už zpracována, to znamená, že až do Žamberka jsou už napsána. Pouze čekáme na připomínky prvních návštěvníků webových stránek, zda by ještě nebylo vhodné je nějakým způsobem upravit."

Vy říkáte památky v majetku pražské židovské obce... Ty další jsou kde a kdo je vlastní?

"Řadu dalších hřbitovů a synagog vlastní jednak Federace židovských obcí v České republice a samozřejmě další židovské obce v Liberci, Děčíně, Teplicích, Karlových Varech apod. Takže cílem druhé etapy bude zachytit stav veškerých židovských památek ve vlastnictví těchto subjektů."

Ty jsou Vám nápomocny?

"Ano, jsou a myslím, že tuto aktivitu přivítali velice rádi."

Čili kdy to asi vše bude hotové?

"Co se týče objektů ve vlastnictví Židovské obce v Praze, tak by to mělo být hotové v začátku příštího roku tak do února, do března. Co se týče dalších objektů, tak to je běh na dost dlouhou trať a předpokládám tak během roku, roku a půl."

Až ta práce bude hotová, říkáte, že bude sloužit široké veřejnosti. Myslíte, že to má smysl, když to je na internetu? Všichni nemáme internet. Bude z toho nějaká kniha nebo něco?

"Sice všichni nemáme internet, vím, že třeba zejména pro starší generaci tyto záležitost může být trochu problém, ale co se týče dochovaných židovských památek, tak existují knihy. Je to Průvodce po židovských památkách Čech a Průvodce po židovských památkách Moravy a Slezska, kde jsou veškeré dochované židovské památky."

Dobře, ale bude to pouze pro soukromníky? Nemůže to sloužit i částečně jako výukový materiál nebo pro městské úřady atp.?

"Ty webové stránky budou sloužit pro městské úřady, neboť od nich získáváme spoustu dotací, jejich prostřednictvím získáváme dotace, ale jinak co se týče výukových programů apod., to už si myslím, že záleží na specializaci každé školy, zda to využije či nikoliv."

Až to bude ukončeno, na co se chystáte?

"Asi na encyklopedii, která bude zahrnovat jako dochované tak i nedochované židovské památky."

http://zidovskepamatky.unas.cz

autor: Jan Jelínek
Spustit audio