Vzpomínka na Jiřího Urbánka. Baskytaristu, skladatele, dirigenta...

Byl vrcholný máj roku 2009 a na hřbitůvku v Hradci nad Moravicí jsme se naposledy loučili s Jiřím Urbánkem; měl teprve pětašedesát. O rok později se v ostravském klubu Parník konal výroční koncert na jeho počest.

Výroční koncert na počest tohoto skladatele, dirigenta, baskytaristy, klávesisty a jeden čas i trombonisty, prostě muzikanta se vším všudy, měl prostý název: Díky, Jirko. A pořádali jej pozůstalí Jiří Urbánek Bandu a především životní partnerka, zpěvačka Dana Vrchovská. Večerem provázel Jarek Nohavica, autor spousty textů právě na Urbánkovu hudbu.

Plný perel byl tehdejší večer v ostravském Parníku. Zazněly tu kousky dohromady těžko slýchané, každý z nich vlastně děkoval Jirkovi Urbánkovi. Dana Vrchovská například Černou kočkou; Jiří Urbánek Band doplnila dechová sekce ve složení Rudolf Březina, Mojmír Bártek a Vlastík Šmída.

Píseň se slovy Jiřího Joska Jiří Urbánek napsal původně pro Janu Koubkovou, Dana se jí zhostila po svém, ale neméně pěkně. Jirka by měl radost. Však si to poslechněte.

Spustit audio

Související