Vzpomínka na listopad

17. listopad 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Je 17. listopadu a právě dnes si připomínáme 19 let od převratu, který skončil desítky let trvající vládu komunistické strany. Nabízíme vám trochu jiný pohled na pohnuté dny roku 1989.

0:00
/
0:00

Volala na mě, ať uhnu, že vůbec nevidí. Já to zpočátku neslyšel, protože všude kolem byl hrozný hluk. Pak jsem se jí marně snažil vysvětlit, že uhnout nemám kam. Mimochodem, později jsme s Lenkou chvíli chodili, ale to není podstatné. V ten den mě už bolela ruka. Ta tyč nebyla z nejlehčích a po půlhodince se docela pronesla. Od tohoto listopadového pozdního odpoledne v mém rodném Gottwaldově jsem už nikdy transparent v ruce nedržel.

To je moje nejživější vzpomínka na jednu z demonstrací. S celým školním divadlem jsme stáli pod vlastnoručně vyrobeným transparentem, na kterém bylo napsáno - Loni s Havlíčkem, letos s Havlem. Asi tomu nikdo moc nerozuměl, ale my věděli, že repertoár Karla Havlíčka Borovského už můžeme ozvláštnit něčím trezorovějším. Pamatuji si na zvláštní atmosféru kolem stánků, kde dobrovolníci rozdávali primitivně kopírované dokumenty a prohlášení, jak se o všem diskutovalo - jakoby někdo koupil nové baterie do vysloužilého autíčka na ovládání. Byl jsem tehdy ve třetím ročníku gymnázia a svět ke mě ještě doléhal hodně zpovzdálí, takže jsem chápal asi tak desetinu všeho kolem. Ale ta atmosféra, ta stála za to. Pak někdo začal skandovat jednoslabičné "Zlín" a za rekordně krátkou dobu se město Gottwaldov skutečně vrátilo ke svému starému jménu.

Ano, atmosféra byla skvělá, ale nikdy bych ji nechtěl prožít znova. Je to takové do větru zvolané přání, ale kéž bychom už nemuseli s nesvobodou nikdy bojovat. Ani teď, ani za rok nebo za desetiletí. Můžeme si stěžovat na všechno v dnešním světě, ale pořád je tu svoboda. Dobrá, špatná, ale svoboda.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.