Wham!: Wake Me Up Before You Go Go

12. leden 2022

Anglický zpěvák George Michael si na nedostatek peněz rozhodně stěžovat nemohl. Jako sólový umělec prodal přes 80 miliónů desek. Stal se jedním z nejprodávanějších zpěváků. Mohl být tedy spokojen, ale nebyl. Proč a jaký vlastně byl jeho soukromý život

Nejprve trochu suchých statistických údajů: 6 singlů na první příčce americké hitparády, 11 singlů na první příčce britské hitparády, celkem přes 115 miliónů prodaných desek. Nespočet prestižních ocenění, několik beznadějně vyprodaných koncertů na londýnském stadionu Wembley. Vlastním jménem se jmenoval Georgios Panayotiou, byl ovšem rodilý Londýňan. Celý svět ho znal pod jménem George Michael. Jako sólový umělec dosáhl světového uznání a získal čestnou přezdívku The King of Pop, král popu.

V roce 1991 potvrdil jeho mezinárodní reputaci renomovaný hudební časopis Rolling Stone, který jej vyhlásil současně nejlepším umělcem i umělcem s největším sex-appealem. Život navenek extravagantního, ale přesto mimořádně uzavřeného George Michaela zfilmoval britský režisér Southan Morris a George Michael tvrdil, že je ve filmu upřímný. Bere ho jako splacení dluhu svým fanouškům a opravu mediálního obrazu, který se v jeho případě skládá z mnohých skandálů spojených s jeho sexuální orientací. Michaelův osobní život, užívání drog a právní problémy se na konci 90. let dostaly na hlavní stránky novin, protože byl zatčen za veřejnou oplzlost a později také za trestné činy související s drogami. Po celý svůj umělecký život vedl bitvu s veřejným i osobním životem a svět vůbec netušil, že je velkým a mnohdy anonymním filantropem.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.