World music na letních festivalech

12. červen 2011

Obliba letních festivalů stoupá, a s tím i příležitostí setkat se s hudbou, která se v Čechách objevuje poprvé. Z mnoha důvodů totiž není jednoduché k nám dovézt kapelu na samostatný koncert, zatímco v rámci "festivalového balíčku" se to daří lépe.

V uplynulých letech se spousta akcí snažila v módním opojení zahrnout world music do svých programů, ne vždy se ale vystoupení setkala s předpokládanou odezvou, takže organizátoři od pokusů zahrnout mezi rockery umělce například z Afriky brzy upustili a world music zůstala doménou pouze několika festivalů. Dva z nejvýznamnějších jsou navíc s touto hudbou spojeny od samého začátku. Pokud tedy hodláte v létě cestovat po Čechách za world music, ze všeho nejdříve zamiřte na Colours of Ostrava a do Náměště nad Oslavou na Folkové prázdniny. Jejich letošní nabídka opět překonává očekávání a docení ji všichni, kdo se zajímají o exotickou hudbu a nemají příležitost za ní vyjet do zahraničí.

Festivaly mají přitom odlišný charakter. V mnohatisícovém areálu Colours of Ostrava vás čekají hvězdné kapely napojené na elektroniku, a tím i divočejší a hlasitější, zatímco komorní prostředí renesančního náměšťského zámku pojme pouze několik stovek návštěvníků, a od toho se potom odvíjí i zvýšená účast skupin hrajících převážně akustickou hudbu; lépe řečeno i na ní si během Folkových prázdnin zaskáčete, ale řekněme, že daleko decentněji. Zkrátka rozbubnovaný nářez senegalského zpěváka Youssou N´Doura hledejte v programu Colours a ztišené folkaření Jescy Hoop v Náměšti. K téhle vynikající americké písničkářce se váže bizarní příběh: několik let pracovala jako chůva dětí Toma Waitse a když z nedostatku příležitostí ke hraní hodlala pověsit kytaru na hřebík, Tom ji naložil do auta a odvezl představit vlivným lidem z branže, protože o jejím velkém talentu nepochyboval. Posuďte sami zde.

02361587.jpeg

Folkovými prázdninami se letos táhne zajímavá žánrová niť - židovská hudba, tedy nejen populární klezmer, na všechny možné způsoby. Shtetl Superstar z Lodnýna hrají klezmer pop, Daniel Kahn & Painted Birds židovské písně v punkovém podání, skotští Moishe´s Bagel do nich zamotávají Balkán i klasiku a Lenka Lichtenberg s izraelským hráčem na loutnu oud Yair Dalalem vznešenost synagog s arabskou příchutí. Přidají se k nim také fantastická portugalská skupina Oquestrada, u nás velmi dobře známý zpěvák a muzikant Sergej Starostin, hlasový fenomén Juan Pablo Villa z Mexika a spousta dalších, včetně těch nejzajímavějších z domácí scény.

Colours letos plní jeden velký sen: přivážejí irskou skupinu Clannad, jednu ze zásadních akvizic celosvětového fenoménu keltské hudby, jejíž revoluční uchopení irské tradiční hudby svého času předběhlo dobu a předurčilo její zasnoubení s elektronikou. Koncertní „bitva“ dvou balkánských dechovkových monster – Fanfare Ciocarlia a Boban a Marko Markovič Orchestra – patří v současnosti mezi největší festivalové atrakce po celém světě a totéž platí pro kolumbijský uragán Bombu Estéreo s její drtivou elektro verzí cumbie nebo marockou transovní kapelu Oudaden. Ztišenější, jemnější salsu a bossa novu představí na Colours vycházející hvězda z Brazílie, zpěvačka Luisa Maita, což slibuje i její báječný videoklip ke skladbě Lero Lero. A pokud si ještě někdo z programu Colours zaslouží vypíchnout, je to aboridžinský písničkář Frank Yamma a jeho kolega z francouzské Marseille Sam Karpienia.

02361592.jpeg

Jiří Moravčík vám ve středeční Čajovně 22. června představí i další vystupující obou festivalů a čeká vás také divadelní Pohlednice ze Spojených Států. Kateřina Lešková-Dolenská do ní tentokrát připravila rozhovor s loutkářem a klaunem Thomasem Johnem.

Aktuální informace: Organizátoři nám dnes, tj. 22. 6., zaslali zprávu, že koncert YOUSSOU N´DOURA na Colours of Ostrava se ze zdravotních důvodů ruší. Nahradí ho malijský zpěvák SALIF KEITA. Programová změna se bohužel do středeční předtočené Čajovny nedostane, za což se omlouváme.

Spustit audio