Yryna odpracovala v nemocniční jídelně poslední směnu a vrací se na Ukrajinu

9. červen 2022

Přijeli před čtvrt rokem jen s nejnutnějšími věcmi, našli si v Česku práci a teď se vrací domů. Přibývá uprchlíků z Ukrajiny, kteří opouští dočasný azyl a odjíždí zpátky ke svým blízkým. Třeba paní Yryna, která na Ukrajině roky vařila dětem obědy ve škole. V Ostravě si balí tašky, i když netuší, co ji doma čeká.

Velká kuchyně ostravské městské nemocnice. Kuchařka Yryna Pančenko zvyklá na spousty porcí se tady uchytila okamžitě. Myšlenky měla ale pořád někde jinde. Manžel a jeden ze dvou synů zůstali na Ukrajině. Uprostřed země ve městě Umaň. Volají si pořád.

Čtěte také

Popisuje, jak z její školy nezbylo prakticky nic. Touží ale vidět se s blízkými a pomoci jim.

V nemocniční kuchyni pomohla nejenom s vařením, ale ostatní si díky tomu konečně mohli vzít aspoň pár dní volna. Zaměstnanci chybí.

„Na Yrynu budeme určitě vzpomínat dlouho, protože zapadla mezi děvčata i přes ty starosti, které má. Zvládla to úplně senzačně. Kdyby se chtěla vrátit, má u nás rozhodně otevřené dveře,“ potvrdil vedoucí stravovacího provozu Petr Hikl.

Paní Yryna spolu s vedoucím stravovacího provozu Petrem Hiklem

Yryna návrat nevylučuje, ale teď na to nemyslí. Chystá se na asi složitou cestu autem s jinou skupinou. Neví, co všechno bude řešit doma. Na Ostravu ale nikdy nezapomene. „V Ostravě jsou vstřícní a hodní lidé,“ říká Yryna.

Poslední směna, poslední obědy a konec části života tisíc kilometrů od domova.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související