Z chovatelské vášně vznikla krásná rodinná zoo. V Sedleci je k vidění skoro dvě stě druhů zvířat

18. říjen 2022

Soukromá zoo v Sedleci u Mikulova na jižní Moravě je příjemným zastavením a exkurzí do světa nejen domácích, ale také exotických zvířat. Zájmový chov majitele dostal v roce 2018 oficiální status zoologické zahrady a nyní tu chovají už 196 druhů zvířat. Zoo se nachází na cyklostezce a je vyhledávaným cílem výletníků na kole i těch pěších.

Majitelem sedlecké zoo je lékař Igor Šimek. Původně toužil být zvěrolékařem. Přestože se nakonec vydal na dráhu lékaře, přerostla jeho láska ke zvířatům a chovatelská vášeň v roce 2018 v plnohodnotnou zoologickou zahradu. Tehdy choval na svých pozemcích okolo padesáti druhů zvířat.

Odborná komise při udělování licence přísně posuzovala výživový stav zvířat, bezpečnost výběhů, ale také úspěchy při odchovech. Soukromá zoo prošla, jak se říká, bez ztráty kytičky a díky obětavé práci ošetřovatelů a dalších pracovníků se zařadila mezi další oficiální zoologické zahrady.

Exotika i domácí fauna

Návštěvníci mohou na třech hektarech obdivovat exotické druhy zvířat - od opic přes kočkovité šelmy, velbloudy, papoušky a klokany až po domácí zvířectvo. I mezi ním se ale objevují druhy neobvyklé. Nechybí tu terária s plazy ani výběh veselých a hravých surikat. Nedílnou součástí zahrady jsou edukační programy pro malé i velké. O tom, že se zde zvířatům opravdu dobře daří, svědčí úspěšné odchovy mláďat.

Surikaty mají rády přehled

Zahrada je rozdělená na dvě části, mezi kterými prochází cyklostezka. V části B vznikl přírodní biotop, který se stal domovem vodního ptactva a dalších živočichů. Lemují ho výběhy perliček, psů dingo, velbloudů či servala. I když některá zvířata mají návštěvníci téměř na dosah, platí samozřejmě přísný zákaz krmení. Zahrada se nachází v klidné lokalitě a je tak příjemným místem i pro relaxaci. K dispozici je i drobné občerstvení.

Během letní sezóny je zoo v Sedleci otevřená denně, v podzimních a jarních měsících o víkendech a svátcích. V zimě je sice zoo zavřená, ale výletníci budou mít příležitost navštívit terária. Aktuální informace je možné najít na webových stránkách zahrady nebo na jejím facebookovém profilu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.