Z drsného života smečky na gauč. Psi léčí deprese, učí nás vztahy a hojí bolavou duši

10. srpen 2021

„Na rozdíl třeba od koní, které jsme zkrotili, je vztah se psy postaven na vzájemné výhodnosti,“ říká v Balancu trenérka psů, lektorka trenérů psů, facilitátorka holotropního dýchání a terapeutka končící výcvik Magdalena Šimečková. Vztah se psy máme my lidé unikátní. Pejsek se může stát členem rodiny, pomáhá s depresemi, umí číst naše emoce, a dokonce prý i cítit empatii. Páry si jej pořizují jako přípravu na narození dítěte, neměl by se však stát módním doplňkem.

„U psů byl vztah založen na emočním poutě, i když je třeba využíváme k lovu či pasení stád.“ Symbióza psů a lidí nemá obdoby. Existuje mnoho plemen, velikostí i charakterů. Se psy dokážeme navázat pevné a emočně bohaté vztahy. Někteří umí pomáhat třeba depresivním lidem, nutí je držet řád – ráno zkrátka musí vstát, venčit a krmit.

Pes také zvládne rozveselit a podpořit, když prožíváme náročné období. Některá plemena však nejsou vhodná na cokoliv a výchovou je lze ovlivnit jen částečně, protože genetické vlohy není možné přeučit.

Magdalena Šimečková

„Například pro traumatizované lidi je snazší komunikovat se psy. Byla bych ale opatrná, aby pes nenahrazoval mezilidské vztahy.“ Pro některé z nás je takový vztah bezpečnější, pes je čitelný.

Někdy si lidé pořídí čtyřnohého parťáka i jako přípravu na dítě, jejich pohled se ale změní, když miminko dorazí domů. Najednou vidí šelmu s ostrými zuby, a ne mazlíčka. I když se toto období přežene a lze se na něj připravit, někteří lidé dají pejska raději jinam.

Bylo také zjištěno, že týrané ženy se někdy bojí opustit násilníka právě kvůli obavám o psa. Azylové domy totiž zvířata nepřijímají.

Poslechněte si celý Balanc o soužití člověka a psa, vzájemné prospěšnosti a pomoci.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.