Z Hlučína odjela další velká humanitární zásilka pro Ukrajinu

22. listopad 2022 06:10

Na Ukrajinu míří další kamióny s technickou humanitární pomocí z Česka. Hasiči vezou k polsko-ukrajinské hranici dva rozložené mosty. Po sestavení budou sloužit jako provizorní cesta přes řeku.

Vojtěch Palenčár má na starosti celý konvoj. Sedm tahačů s návěsy, dalších pět nákladních aut a dvě doprovodná vozidla. „Čeká nás 300 kilometrů, trasu už jsem jednou jel,“ řekl.

Jsme v Hlučíně na Opavsku před odjezdem kolony, na parkovišti záchranného hasičského útvaru. „Jsme u nákladních vozidel, na kterých jsou naloženy sady na zhotovení mostových souprav. Dále máme v autoparku ještě čtyři tahače, které jsou naloženy příhradovými nosníky – ty jsou pro výstavbu mostu nezbytné,“ dodává Palenčár.

Technická humanitární pomoc pro Ukrajinu

Sem dorazily kamióny z Velkých Albrechtic ze skladu Státních hmotných rezerv. A míří dál za hranice. „Celý konvoj nezamíří přímo na Ukrajinu, ale bude směřovat do meziskladu v Polsku. V rámci ukrajinské krize se jedná konkrétně o 19. zásah, který je na území mimo Českou republiku,“ potvrdila mluvčí záchranného útvaru hasičů v Hlučíně Jana Urbancová.

Takto se nedávno z Hlučína odvážela například starší hasičská auta, plošiny a žebříky. I plná auta menších věcí. „Právě v rámci té ukrajinské krize jsme převáželi převážně zdravotnický materiál,“ dodala Urbancová.

Do polského meziskladu kolona přijede před polednem, pak se po vyložení vrátí zpátky a zítra odveze to, co se do kamionů nevešlo.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související