Z ilegálního skladu u Frýdku-Místku odvezli první tuny nebezpečného odpadu

13. březen 2019 06:20

Minimálně několik týdnů potrvá likvidace nebezpečného odpadu uloženého v ilegálním skladu na okraji Frýdku-Místku. První kontejner naložený hořlavinami z něj odjel včera. Město dál shání volné kapacity v zařízeních, kde by mohlo stovky tun nebezpečného odpadu nechat zlikvidovat.

Brána se zavírá za autem, které má na korbě kontejner. První várka nebezpečného odpadu ze Starého Města míří do spalovny. „Jedná se o prvních osm tun odpadu z celkového počtu asi 650 tun. Jede to do Ostravy do spalovny nebezpečného odpadu společnosti SUEZ,“ říká primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD).

Otvory ve starém skladu je vidět spousta barelů. V okolí jsou další firmy a přes parkoviště je kantýna. Její zaměstnankyně říká, že věří, že odpad brzy odvezou. „Mám tady z toho špatný pocit, protože opravdu nevíme, co tam je. Doufám, že pro mé zdraví to dopadne dobře,“ říká paní z kantýny.

Chemici na místě pracují už déle než měsíc. Zjistili, že v barelech a kontejnerech je více než 16 druhů nebezpečných látek. „Všechno je to nebezpečný odpad, ale všechny mohu uklidnit, že se nejedná o radioaktivní nebo nějaký velmi nebezpečný odpad. Ale všechno jsou to hořlaviny,“ říká primátor Pobucký.

Likvidace tohoto odpadu ale potrvá déle, než původně město očekávalo. Naráží na nedostatečnou kapacitu spaloven.

„Předběžně je domluven ale zatím nepotvrzen další návoz na tento pátek. A uvidíme, jak budou návozy pokračovat, jak se nám podaří tu naši kapacitní tíseň vyřešit,“ říká Kateřina Kodadová, mluvčí společnosti SUEZ, která provozuje spalovnu nebezpečných odpadů v Ostravě.

Původce odpadu přitom hledá policie, prověřuje informace vedoucí ke konkrétním osobám. Práce spojené s likvidací odpadu ale zatím platí Frýdek-Místek.

„Pokud se bavíme jen o té likvidaci, pokud se nám podaří to nemít někde uskladněno několik let, tak bychom se měli pohybovat v jednotkách milionů korun. Jednáme jak s Moravskoslezským krajem, tak jednáme i s ministerstvem životního prostředí o tom, kdo to bude platit do budoucna. Je to problém státní, ne Frýdku-Místku,“ dodává primátor Michal Pobucký.

autor: iha
Spustit audio

Související