Z Ještědu skončilo vysílání hlavních komerčních stanic ve starém digitálním formátu

V noci na dnešek skončilo v Libereckém kraji vysílání některých komerčních televizí ve formátu DVB-T z vysílače na Ještědu. Týká se to například televize Prima, Prima Cool, Nova, Nova Cinema nebo TV Barrandov. Lidé, kteří chtějí tyto kanály dál sledovat, musí přejít na nový formát DVBT-2.

„Diváci, kteří doposud přechod na nový televizní standard neřešili a nemají DVBT-2 přijímač, tak budou k tomu, aby mohli chytat DVBT-2 potřebovat DVBT-2 přijímač. A to buď televizor, nebo set top box, který umí toto vysílání přijmout,“ popsal generální ředitel Českých radiokomunikací Vít Vážan. Přijímače si také musí lidé přeladit a případně mít také připravené společné antény.

Tisíckrát jinak a tisíckrát jiný

Jedním z důvodů ukončení vysílání ve starém digitálním formátu je modernizace vysílacích zařízení a přechod na novější, efektivnější systém vysílání DVB-T2. Ten umožní zachovat rozsah pokrytí TV signálem na území České republiky v odpovídajícím rozsahu a kvalitě.

Přechod na nový standard digitálního pozemního vysílání v České republice vychází z rozhodnutí na mezinárodní úrovni, kdy se část kmitočtů původně určených pro televizní vysílání začne využívat pro pro mobilní datové služby. Jde o postup, který je plně v souladu s harmonizačními záměry EU a závěry Světové radiokomunikační konference z roku 2015.

autoři: Tomáš Tesař , reČRoL
Spustit audio