Z Kopřivnice zmizí desítky hydrogeologických vrtů. Už nejsou potřeba

24. září 2015

Zahrady a pole v Kopřivnici trochu připomínají proděravělý ementál. V zemi jsou desítky vrtů, které sledovaly znečištění půdy v průmyslovém městě. Místa s největší ekologickou zátěží jsou už ale vyčištěná a radnice teď řeší, co udělá s nepotřebnými sondami.

Sytě modrá asi půlmetrová roura, nahoře má zámek. Tak vypadá hydrogeologický vrt, třeba poblíž bývalé kopřivnické skládky. Právě tady sonda měla v minulosti co měřit.

„Tady byla taková roklina, ta se zavezla a tam, za tím, byl rybník. A tam se vozilo z čističek,“ vzpomíná jeden z místních obyvatel, pan Jaroslav.

Že tady byla znečištěná voda i půda, potvrzuje i pan Jan, který tady nedaleko bydlí už od malička.

„Tam byla udělaná taková jezera a navrchu byl olej. Když tam třeba přistála kačena, tak už nevzlétla. Vždycky jsme ji vylovili a umyli,“ vzpomíná pan Jan.

Teď už je ale voda i půda čistá. Obyvatelé místních domků si tak po desetiletích oddechli. Nepotřebné vrty teď město musí zasypat.

„Je to vlastně díra do země, do které by někdo mohl něco nalít, nebo by si tam někdo mohl třeba zlomit nohu či ruku, z těchto důvodů se ty vrty odstraňují,“ vysvětluje Hynek Rulíšek z místního odboru životního prostředí.

Úřad teď musí kontaktovat desítky majitelů pozemků, na kterých vrty jsou. Kvůli znečištění podzemních vod je do konce listopadu zlikviduje odborná firma.

autor: Zdislava Mochová
Spustit audio