Z kostela zbyl jen popel a velký kříž. Pro místní je zkáza tragédií

3. srpen 2017

Beskydy přišly o jednu z historických památek. Požár zničil dřevěný kostel z 16. století v třinecké místní části Guty. Z kulturní památky, která patřila k oblíbeným turistickým cílům, zůstaly jen ohořelé dřevěné trámy a popel.

„Bylo teplo, měl jsem otevřené okno. Najednou jsem ucítil spálené dřevo. Podíval jsem se ven – mám výhled přímo na kostel, záře jako hrom. Foukal jižní vítr a všechno šlo přímo na nás,“ popisuje nepříjemné probuzení Bohuslav Sabela, který vedle dřevěného kostelíku žil přes 40 let.

Jeho soused Zdeněk Karlík se žáru bál i o několik set metrů dál. „Neslo se to na půl kilometru daleko, po zahradě je spousta shořelého listí, vzduchem létaly kousky hořícího dřeva. Modlili jsme se tady, aby tady neblaflo ještě něco dalšího. Natáhli jsme do bazénu čerpadlo, aby se voda dala aspoň rychle přemisťovat. Ale to neuděláte nic,“ povzdechl si pan Karlík.

Pro místní věřící je zkáza jejich milovaného chrámu tragédií. „Je to veliká rána. Když jsem se to dověděl, rozklepal jsem se, pomodlil se a rozbrečel. Nevyčíslitelná hodnota. Byl to skvost,“ říká například Jan Mirdač, kterého jsme potkali jen kousek od spáleniště.

Na požár upozornil šest minut před půlnocí alarm. Podle předběžných informací vyšetřovatelů nejspíš hořet začalo venku. Plameny se pak podle mluvčího moravskoslezských hasičů Petra Kůdely rozšířily až děsivě rychle.

„Když hasiči přijeli, zbývaly už pouze obvodové zdi, šindelová střecha byla úplně pryč, takže hasičům nezbylo nic jiného, než dostat oheň pod kontrolu – to se jim povedlo za necelou hodinku – aby v tom suchém lese nevznikl další požár. I tak bylo poškozeno několik náhrobků,“ upřesnil mluvčí.

Čtěte také

Nad torzem kostela teď ční jen obří kříž, kterému se plameny takřka vyhnuly. Podle místního faráře Kazimierze Plachty to může být symbol obrody. „To je ta velká naděje uprostřed bolesti. S vírou a nadějí se díváme. Jako po smrti Ježíše nastoupilo zmrtvýchvstání, tak i tady máme naději, že jednou to společenství zase bude žít v tomto místě,“ věří farář.

Cenná historická památka prošla v letech 2012 až 2014 rozsáhlou rekonstrukcí za několik milionů korun. Už ráno o její případné obnově jednali zástupci biskupství a města. Podle starostky Třince Věry Palkovské (nez.) to je priorita.

Požár dřevěného kostela z 16. století v Třinci

„Bavili jsme se o tom, co udělat pro to, aby co nejdříve mohla začít obnova gutského kostela. Vzhledem k tomu, že vlastník měl tento objekt pojištěn, část finančních prostředků určitě bude putovat z pojištění. A město chce najít nějaký vhodný dotační program, proto jsem se spojila s náměstkem ministra kultury,“ dodává starostka.

Vyšetřovatelé po vychladnutí torza kostela chystají důkladné ohledání celého místa požáru. Policisté chtějí s pomocí speciálně vycvičeného psa ověřit, jestli plameny někdo nezaložil úmyslně.

autor: stj
Spustit audio