Z ostravské D1 zmizela část protihlukové stěny

27. březen 2012

Zloději kovů se nezastaví ani před velkým rizikem. V Ostravě se například zaměřili na rušné silnice a nevynechávají ani dálnici D1. Silničáři potvrzují, že mizí téměř všechno, co se dá odvézt do sběrny a škody jdou do milionů korun. Krádeže nezastaví ani hustý provoz.

Dálnice jako železářství. I tak to vidí nenechaví zloději. A není se čemu divit. Nabídl jsem v jedné náhodně vybrané sběrně dopravní značku. Že ji jako přivezu a budu chtít peníze.

Stačí občanský průkaz a všechno jde. Sedám do auta, abych si dálnici prohlédl trochu jinýma očima.

Kovové kryty šroubů na betonových pásech svodidel chybí v dlouhých úsecích. Takto poznáte, že jste v Ostravě. Kryty jsou přitom jen kapkou v moři. Horší jsou kabely, rozvody nebo samotné šrouby.

„Asi jedna z největších škod, která nám vznikla v poslední době, bylo rozbití cca šedesáti skleněných polí na protihlukové stěně. Poté pachatelé odcizili upevňovací kovové lišty o hmotnosti několika desítek kilogramů a nám přitom vznikla škoda na těch rozbitých sklech zhruba tři miliony korun,“ dodává Lubomír Hýbl z Ředitelství silnic a dálnic v Ostravě.

Nad tím, jak řádí sběrači kovů, kroutí hlavou i pojišťovny a silničářům nezbývá než dokola vše opravovat. Stává se dokonce, že zloději důmyslně vypnou elektrický proud v příslušné části rozvodů, aby bylo možné uříznout kus drátu. I to jim stojí za to, na severovýchodě republiky možná mnohem více než kdekoliv jinde.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu