Z provizorního zastřešení Libušína bude hala depozitáře rožnovského skanzenu

22. červen 2018 13:22

Všechno zlé je aspoň trochu pro něco dobré. Když před čtyřmi lety vyhořela chata Libušín na Pustevnách, postavili nad troskami dělníci provizorní zastřešení. To už teď není potřeba, protože stavba kopie Libušína je v plném proudu. Ocelová konstrukce ale neskončila ve šrotu. Už brzo poslouží jako depozitář Valašského muzea u bývalé tajné záložní nemocnice ve Frenštátě pod Radhoštěm.

„Ocelová konstrukce musí být staticky velmi dobře spočítaná tak, aby vydržela veškeré klimatické nároky, které tady jsou,“ řekl před čtyřmi lety ředitel stavební firmy Martin Šrámek. Jeho dělníci tehdy montovali ocelovou střechu nad vyhořelý Libušín na Pustevnách.

Lidé na obnovu Libušína poslali přes deset milionů. Jde o nejúspěšnější sbírku v Česku

Stavba nového Libušína

Sbírka na obnovu Libušína na Pustevnách se stala finančně nejúspěšnější veřejnou sbírkou roku 2017.

Teď se stejná konstrukce přestěhovala. Je o pár kilometrů dál na okraji Frenštátu pod Radhoštěm v areálu depozitáře Valašského muzea v přírodě.

„Využít tuto halu se přímo nabízelo. Valašské muzeum je veliké, máme obrovské představy s dalšími dostavbami objektů. Momentálně máme v zadní části Valašské dědiny složeno několik objektů, ale jsou přikryté v provizorních přístřešcích,“ říká technický náměstek ředitele Valašské muzea v přírodě Milan Gesierich.

Na Libušíně stála jen zastřešená konstrukce. „Tady jsme chtěli objekt zapláštit. Nemělo by tady ani zatékat, ani zafoukávát a myslím, že ty prvky, které budou do budoucna sloužit pro dostavbu Valašského muzea, tady budou v dobrých podmínkách,“ dodává Gesierich.

Valašské muzeum připravuje stavbu dalšího depozitáře vedle budovy bývalé záložní nemocnice. Ta je už totiž plná nejrůznějších sbírkových předmětů.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související