Z rozhledny Strážnice uvidíte celé Osoblažsko jako na dlani. Jenom Liptaň není zatím vidět

29. listopad 2018
Česko – země neznámá

V Osoblažském výběžku ve Slezsku leží malebná vesnička Liptaň. A na tamním kopci jménem Stráž stojí ve výšce 494 metrů nad mořem dřevěná rozhledna Strážnice. A je z ní krásný rozhled. Ovšem jen jedním směrem. Z druhé strany brání výhledu vzrostlý les. A tak i když rozhledna patří Liptani, turisté z této obce neuvidí ani kousek. Zato se mohou pokochat pohledem na Opolskou nížinu v Polsku, severovýchodní část Osoblažska a za dobré viditelnosti i nejvyšší horu Jeseníků Praděd.

Dvoupatrovou dřevěnou rozhlednu postavili pracovníci telekomunikací, když na vrchu Stráž budovali vysílač pro mobilního operátora. Ten stojí jen pár metrů od ní. Vedle něj ovšem rozhledna vypadá doslova jako trpaslík. Stožár ale slouží turistům jako maják, když se k rozhledně vydají z Liptaně pěšky polní cestou.

Liptaň rozhlednu získala od telekomunikací za symbolickou jednu korunu. V minulém roce ji ale poničil vandal a mnohé z dřevěných schodů začaly hnít. Proto ji liptanští opravili a do budoucna plánují, že ji ještě zvýší. A to přesně o tři a půl metru, aby i na tu jejich vísku bylo z rozhledny konečně vidět.

Dnes má rozhledna výšku 9 metrů, 3 vyhlídkové plošiny a kdo chce vystoupat na její vrchol, musí zdolat celkem 37 schodů. Není to mnoho, ale kdybyste se přece jen po cestě unavili, můžete si hned vedle odpočinout v krytém dřevěném odpočívadle.

Rozhledna Strážnice je celoročně přístupná a dovedou vás k ní informační šipky od hlavní silnice. Do Liptaně můžete přijet také po jedné z posledních úzkorozchodných tratí u nás. Ta vede z Třemešné do Osoblahy a Liptaň je hned první zastávkou. A rozhodně stojí za to se tam trochu zdržet a prohlédnout si třeba dvě historicky cenné barokní kaple, impozantní novogotický kostel či se vydat k bludnému balvanu, jednomu z největších u nás.

Spustit audio