Za pomoc při nehodě na Opavsku převzali dva muži ocenění Gentleman silnic

25. červen 2019 16:54

Titul Gentleman silnic si vysloužili dva mladí muži za pomoc při dopravní nehodě na Opavsku. Obyčejná cesta lesem se pro ně změnila v boj o záchranu života řidiče, který naboural jen chvíli před nimi.

„Zdálky ta nehoda vypadala, jako že se nic neděje, že jen pán sjel do příkopu. Ale když jsme přijeli blíže, viděl jsem, že auto je hodně rozbité. Zabrzdil jsem, vyběhl z auta,“ vzpomíná Tomáš Trupl na šestý únor letošního roku, kdy s kamarádem projížděl lesem nedaleko Háje ve Slezsku. Třiatřicetiletý řidič tam na zledovatělé silnici dostal smyk a skončil v příkopu.

Nehoda se navíc stala v místě, kde je špatný signál. „Bylo to v lese, kde jsou vojenské objekty. Stalo se to zrovna v místě, kde je to nejhorší, takže Igor Janíček vlastně musel běhat po té cestě tam a zpátky, aby paní aspoň trošku slyšel,“ popisuje Tomáš Trupl. Kamarád Igor mu tak předával instrukce od dispečerky záchranné služby.

Nejvíce Tomáše překvapilo, že i když kolem projížděla auta, nikdo další už jim nepomohl. „Nechápu, kde v tom životě spěcháme. Než pomoci druhému, i když ho neznáme, tak jede dál. Zastavila tam akorát jedna paní, která nám pomohla dát na cestu výstražný trojúhelník,“ dodává zachránce.

Igor Janíček a Tomáš Trupl za nezištnou pomoc převzali ocenění Gentleman silnic. Šéf moravskoslezské dopravní policie Jiří Zlý připomíná, že je povinností každého řidiče poskytnout při dopravní nehodě první pomoc. „Osoba, která pomoc neposkytne, se může dopustit také trestného činu. Nicméně měla by to být v prvé řadě základní přirozená lidská vlastnost,“ dodává Zlý.

Titul Gentleman silnic za šestnáct let jeho udělování získalo v Česku bezmála sto sedmdesát lidí.

autor: mot
Spustit audio

Související