Za požár Libušína je opětovně obžalován opravář komínu chaty

14. červen 2019 10:18

Státní zástupce Jiří Sachr dnes podal k okresnímu soudu ve Vsetíně opětovnou obžalobu na muže z Karvinska kvůli požáru chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech. Muž údajně v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí dva až osm let vězení, řekl dnes ČTK Sachr. Libušín sloužící jako restaurace shořel na počátku března 2014. Jeho obnova přijde zhruba na 100 milionů korun.

Původní obžaloba byla podána už v roce 2016. Okresní soud ve Vsetíně však věc vrátil k došetření státnímu zástupci. Jeho stížnosti poté nevyhověla olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě. Soud například požadoval zpracování posudku znaleckého ústavu týkající se příčiny požáru.

Opětovná obžaloba v případu vyhořelého Libušína padne za pár dnů

Chata Libušín před ničivým požárem

Trestní odpovědnost za požár připisuje policie a státní zastupitelství nadále muži z Karvinska, který je podezřelý, že v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles.

„Prováděly se také další výslechy,“ uvedl již dříve Sachr. Náměstek okresního státního zástupce ve Vsetíně Petr Bareš již dříve ČTK řekl, že důkazní situace se nezměnila.

Chata Libušín postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče shořela v noci z 2. na 3. března 2014. Kriminalisté zjistili, že požár nebyl dílem žháře a že příčinou požáru nebyla závada na elektroinstalaci.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které Libušín spravuje, rozhodlo po požáru o obnově Libušína. Stavba nového Libušína začala v létě 2017, práce by měly být dokončeny letos na podzim, poté se bude instalovat gastrozařízení, interiérové vybavení, řešit se bude kolaudace stavby. Veřejnosti by se Libušín mohl otevřít na začátku příštího roku. Jedním ze zvažovaných termínů je výročí požáru na začátku března.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související