Za první rok od zavedení třídění svezli popeláři v Třinci téměř 100 tun gastroodpadu

12. leden 2024 15:19

V únoru to bude rok, co začali lidé v Třinci třídit takzvaný gastroodpad. Do nových hnědých nádob za tu dobu lidé vyhodili téměř sto tun kuchyňských zbytků. Ty končí v nedaleké bioplynové stanici, kde se promění na organické hnojivo a biometan.

Při rozboru před třemi lety odpadáři v Třinci zjistili, že třetinu směsného komunálního odpadu tvoří zbytky jídla. Minulý rok v lednu popeláři rozmístili necelou stovku nádob na třinecká sídliště.

Jednou za dva týdny odvážejí auta gastroodpad do bioplynové stanice v nedaleké Horní Suché. „Jsou tady dvě jímky. Máme to rozděleno tak, že jedna je na gastroodpad a druhá na takový tužší, jako je prošlé pečivo ze supermarketů,“ ukazují provoz majitelé, bratři Sebastian a Bogdan Sikorovi.

Soustava nerezového potrubí a velkých nádrží trochu připomíná pivovar. To hlavní se ale odehrává venku ve velkých podlouhlých nádržích, takzvaných fermentorech. Tady na řadu nastupují bakterie. „Tyto bakterie začnou bioodpad žrát a na základě toho začnou prdět a vytvářet ten plyn,“ popisuje velmi názorně a jednoduše celý proces Bogdan Sikora.

Přes filtry se plyn vyčistí. Získaný biometan putuje přímo do plynárenské soustavy. Zbylá hmota se promění na organické hnojivo s certifikátem biokvality.

Spustit audio

Související