Začal letní čas. Posun zaměstnává také hodinářské servisy

25. březen 2012
Zprávy , Zprávy

Je to pravidelný rituál. Dvakrát za rok sundáváme hodiny, hledáme ovládací kolečka a posunujeme čas. Pokud jste zapomněli, rychle to napravte. V porovnání se včerejškem je o hodinu více. Většinou se s tím rychle vyrovnáme.

Ostrava, Masarykovo náměstí. Většinou potkáváme ty, kteří hlavně nesmí zapomenout posunout své hodiny, hodinky, mobily a všemožné další časomíry. Pak už je jim to celkem jedno.

I když výjimky se najdou, a také špatné zkušenosti. „Protože jsem vstávala ráno na brigádu, takže mi ta hodina celkem chyběla,“ posteskla si jedna z oslovených dam. „Nesu to hodně špatně, nenávidím to,“ dodala další.

V hodinářství opodál nám prozradili zajímavý jev. Ne všichni na svých přístrojích najdou ta správná kolečka nebo tlačítka a potřebují zachránit.

„Chodí starší lidé, kteří mají už bohužel takové ochablé ruce a nevidí na to, takže potřebují hodiny přesně nastavit. Anebo jde o luxusní hodinky, s kterými má člověk třeba obavy zacházet a při příležitosti změny času jde za odborníkem nechat je nastavit, zkontrolovat,“ říká majitelka hodinářství Leona Nevrlá.

S šedesátiminutovým zpožděním na hodinkách chodí různí lidé. „Opravdu na náš servis zavítají ti, kteří chtějí pomoci s přetočením času. Chodí spíš posléze než v předstihu,“ dodává Nevrlá.

Hodináři mají také další servisní kategorii požadavků dokonce několikrát ročně. Může za to fakt, že jednou má měsíc 30, pak 31 dnů - o únoru nemluvě. Protože ne všechny aparáty tohle zvládají, posunují v hodinářství i data. Takže pořádek musí být tak jako letní čas pravidelně od roku 1979.

autor: mrk
Spustit audio