Začal školní rok. Policisté varují řidiče i rodiče dětí, aby byli opatrnější

2. září 2019

Školáci dnes znovu usedli do lavic. Do ulic vyrazili i strážníci, aby hlavně na přechodech na děti dohlédli. A policisté varují, aby rodiče děti naučili, jak se chovat na chodnících a na cestách. O tématu jsme mluvili s policejním mluvčím Lukášem Kenzdiorem.

Jak je období přelomu prázdnin a začátku školního roku kritické?

Děti bývají na začátku školního roku plné prázdninových zážitků a jejich myšlenky se ubírají ke dnům volna. Je proto potřeba, aby nezapomněly na svou bezpečnost při cestě do školy i ze školy a při přecházení vozovky.

Pojďme se věnovat těm nejmenším. Do školek rodiče děti vodí, ale co prvňáčci? Děti z prvního stupně jsou připravené na první samostatnou cestu do školy?

V tomto hrají velkou roli samotní rodiče. Je žádoucí projít společně s dětmi opakovaně cestu do školy i ze školy a přitom ukázat bezpečná místa pro přecházení vozovky.

Chystáte nějaké akce anebo projekty v této souvislosti?

I moravskoslezští policisté se už poněkolikáté zapojili do celorepublikového projektu Zebra se za tebe nerozhlédne. V této souvislosti budou během prvních zářijových dnů preventivně působit poblíž přechodů pro chodce v blízkosti základních škol a dětem připomínat zásady bezpečného přecházení vozovky.

autoři: mik , Petr Soukup
Spustit audio

Související