Začala oprava farního kostela ve Frýdku-Místku. Makovice z věže vydala poklady

8. prosinec 2021

Ve Frýdku-Místku začala rekonstrukce farního kostela svatého Jana a Pavla. Dělníci opraví věž, fasádu průčelí kostela, kovová okna na schodišti i vstupní dveře. Práce za necelých 5 milionů korun mají být hotovy v květnu příštího roku. Rekonstrukce přitom začala snesením schránky uložené v makovici kostelní věže.

Primátor Frýdku-Místku Petr Korč (Naše Město F-M) a děkan farnosti Daniel Vícha, oba mají bílé rukavice a postupně z časové schránky vytahují dobové listiny, ostatky svatých či fotografie.

„Jsem nadšený. Nečekal jsem, že bude tolik dokumentů a historických artefaktů. Byly zde také mince, nejstarší z nich je z roku 1781, což je velké překvapení. Kostel se stavěl právě v tu dobu,“ poznamenal Korč.

Všechny předměty ze schránky farnost po prozkoumání vystaví, aby si je veřejnost mohla prohlédnout. Kostel bude během samotné opravy v provozu. „Bude potřeba vyměnit krytinu a bednění, které je ve špatném stavu. Báň a kříž se odvezou do restaurátorské dílny,“ dodal děkan Daniel Vícha.

Do historické báně se přitom po opravě zpátky vloží některé předměty z původního obsahu a přidají se nové vzkazy příštím generacím, které vytvoří děti z frýdeckomísteckých škol. Město na opravy kostela přispěje 1 milion korun, stejně jako kraj. „Tento kostel není jen duchovním stánkem, ale je jednou z největších dominant města, takže je přirozené, že město participuje na opravě,“ dodal primátor.

V  budoucnu se chce město spolupodílet i na obnovení křížové cesty, která byla zčásti zbourána kvůli stavbě průtahu městem.

Spustit audio