Začala rozebírka skládky Skatulův hliník ve Frýdku-Místku. Stojí v cestě obchvatu

25. červenec 2017

Těžká technika začíná rozebírat starou skládku ve Frýdku-Místku. Mnoho let se tady v minulosti ukládal odpad z výroby Válcoven plechu, často s obsahem škodlivých látek. Na zlikvidování skládky čekají nejen lidí, kteří mají v okolí zahrádky, ale i silničáři. Skládka Skatulův hliník je totiž přímo v trase budoucího obchvatu města.

Paní Vlasta Jarošová pracovala přes 20 let ve Válcovnách plechu Frýdek-Místek. V podniku, který nedaleko zahrádek, kde teď tráví volné chvíle, odvážel odpad.

„Co já vím, tak tam vozili nějaké kaly, různé soli a odpadní materiál. Ale s tím jsem neměla nic společného, já tam pracovala jako valcíř kovů. Ale už bylo načase, že s tím začali něco dělat,“ říká paní Jarošová.

Vrstva odpadu na skládce sahá až do hloubky 6 metrů. Jak řekl před časem při představování sanace zastupitelům města poradce sanačních firem Mirko Jašurek, před rokem 1989 se tolik na bezpečné uložení odpadů nedbalo.

„Zpočátku se tam ukládaly běžné odpady. Následně Válcovny plechu Frýdek-Místek tam začaly vozit i nebezpečné odpady i dehty. Bohužel v minulém režimu nakládání s odpady nebylo moc legislativně podchyceno, takže se tam skutečně navozilo kdeco,“ připomněl Jašurek.

Místo, kde se skládka nachází, bylo ještě před rokem porostlé travou. Teď už je plocha částečně rozježděná těžkou technikou, když zde firma dělala přípravné práce.

„V této fázi byl úspěšně završen proces administrativně legislativních příprav a byly již také provedeny některé přípravné práce typu zpevnění příjezdových komunikací, odstranění porostu, skrývky ornice a další. Nyní už nic nebrání tomu, abychom zahájili odtěžování tělesa staré skládky,“ říká Renáta Ježková za sdružení firem SGA Skatulův hliník, které zakázku za skoro 650 milionů korun získalo.

Odpad se bude odvážet zhruba tři roky, do spalovny v Ostravě nebo na různé druhy skládek. „V době největší špičky má odtud odjíždět až 20 nákladních vozidel za den. V podstatě by to nemělo moc ovlivnit život kolem. Museli jsme jen zrušit takové provizorní parkoviště, které tam bylo, protože by bránilo průjezdu těch nákladních vozidel,“ říká náměstek frýdecko-místeckého primátora Karel Deutscher (ČSSD).

S likvidací skládky začne sdružení firem právě v místě budoucího obchvatu, aby co nejdříve uvolnili trasu silničářům. Část staré skládky na místě zůstane i v budoucnu, bude ale perfektně utěsněná.

autor: iha
Spustit audio