Začalo odtěžování bahna z rybníka Čerťák u Nového Jičína. Úprav se dočká i okolí

22. květen 2019

Místy až o metr a půl hlubší dno, novou ochranu při velké vodě, ale i pláž a kiosek. Rybník Čerťák v Novém Jičíně čekají změny. Lesy ČR se pustily do jeho odbahnění. A k úpravám se přidává i město. Chce, aby nádrž do budoucna znovu lákala ke koupání.

„Máme odtěžit asi 5300 kubíků, do hloubky je to přibližně metr a půl,“ říká Miroslav Kahánek z Lesů ČR. Práce na Čerťáku mají být hotové na konci prázdnin, v září by pak mělo začít napouštění rybníka.

Nádrž vznikla před 30 lety jako zdroj vody k zalévání pro zemědělce. Dnes ji využívají hlavně rybáři a vodu pro zasněžování odtud bere i blízká sjezdovka.

Úpravy rybníka budou stát asi sedm milionů korun. Podobnou částku tady plánuje investovat i město. Chce, aby Čerťák znovu lákal i ke koupání.

„Je v plánu vybudovat nový bufet včetně zázemí, to znamená záchodů a sprch. Ten starý bude stržen a nový má být postaven do jara příštího roku. Navíc se město chystá opravit i přilehlou pláž, aby to bylo komfortnější než dříve,“ vysvětluje místostarosta Ondřej Syrovátka (SZ).

Město slibuje, že se koupání v rybníce lidé dočkají příští rok.

autor: mot
Spustit audio

Související