Začaly platit nové jízdní řády. Některé ostravské zastávky mají nové názvy

9. prosinec 2012
Zprávy , Zprávy

Některé ostravské zastávky MHD se ode dneška jinak jmenují. Zásadnější změny ale Ostravany prozatím nečekají. Změny souvisejí s novými jízdními řády, které dneškem začínají platit.

Například trolejbusy už nebudou stát u Dolu Petra Bezruče ale u Revírní bratrské pokladny. Zastávka Bastro se pak přejmenuje na Lihovarskou.

Novinkou v jízdním řádu je hlavně linka 65, která spojí Porubu s nákupním centrem v jižní části města. Dopravní podnik Ostrava (DPO) také posiluje spoje do průmyslové zóny v Hrabové.

„Vyměnili jsme také některé kapacity, velikosti nabízených vozidel. Tam, kde bylo potřeba většího vozu, tak jsme ho nasadili, pokud byl k dispozici. Na místa, kde by byl třeba článkový vůz zbytečný, jsme dali standardní dvanáctimetrové vozy,“ dodává vedoucí odboru technologie dopravy DPO Jiří Kurtas.

ČD zdražily o 2,5 procenta

Nové jízdní řády zavádí také České dráhy (ČD) či soukromý RegioJet. Celkový rozsah dopravy ČD zůstává zachován, posíleny jsou zejména dálkové spoje. Cestující ale musí počítat s mírným zdražením – o 2,5 procenta na kilometr.

Především na trati mezi Prahou a Ostravou se také zvýšila konkurence. Nový dopravce Leo Express zahájil běžný provoz a na trase přibylo osm spojů denně.

Soukromý železniční dopravce RegioJet pak nově nabízí například více spojů z Prahy do Českého Těšína a Třince.

autoři: tif , mik
Spustit audio