Záchranáři v Moravskoslezském kraji dostali dvanáct nových sanitek

17. květen 2019

Nové sanitky nahradí ojeté vozy, využívat je budou posádky v celém regionu. Ty, které budou jezdit v horských oblastech, jsou vybaveny pohonem na čtyři kola.

„Tato vozidla jsou určena do standardního provozu, takže jsou i standardně vybavena přístrojovou technikou. Nutno říct, že pořizovací cena vybavené sanitky je kolem čtyř milionů korun,“ říká mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Čtyři vozidla s pohonem 4x2 pro provoz v městském terénu, jde o automobily MB Sprinter, jsou určena pro posádky RLP Karviná, RZP Ostrava (stanoviště IBC a Martinov) a RZP Havířov.

Tři vozidla s pohonem 4x4 pro provoz v náročném terénu, rovněž jde o vozidla Mercedes. Určena jsou pro RZP Vítkov, RZP Frýdek-Místek a RZP Město Albrechtice.

Pět vozidel s pohonem 4x4 pro provoz v náročném terénu (vozidla VW Transporter T6). Tato budou nasazena v rámci posádek RZP ve městech Bruntál, Třinec, Opava, Odry a RZP Frenštát pod Radhoštěm.

Celkem nová technika stála přes 27 milionů korun a šlo o investiční prostředky moravskoslezských záchranářů pro rok 2018. Jedno z vozidel určených pro zásahy v režimu rychlé zdravotnické pomoci, bylo pořízeno z dotace Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

„Na vybavení vozidel se finančně podílelo také město Karviná, které poskytlo finanční prostředky pro nákup nákladné zdravotnické techniky do jedné sanitky, konkrétně defibrilátoru a ventilátoru. Město Frýdek-Místek se podobně podílelo nákupem ventilátoru,“ dodal mluvčí Humpl.

Nové sanitky moravskoslezských záchranářů

„Naše sanitní vozidla denně vyjíždějí průměrně k 320 zásahům a řada pacientů je v bezprostředním ohrožení života. Technika, kterou používáme, proto musí být naprosto spolehlivá a její pravidelná obměna samozřejmá,“ připomněl ředitel Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Roman Gřegoř.

autoři: tif , iha
Spustit audio

Související