Záchranáři v motosportu, Kdo hledá v seně, výstava koniakovské krajky

11. prosinec 2018

Nová výstava v kopřivnickém technickém muzeu mapuje čtyřicetiletou historii československého záchranářství v motosportu.

Automobily Tatra a Formule 1. I když na první pohled nemají nic společného, opak je pravdou

Speciál Tatra T623R určený pro zásahy při nehodách

Speciálně upravené osobní tatrovky zajišťovaly asistenci při nehodách na závodních okruzích. Nová výstava v kopřivnickém technickém muzeu mapuje čtyřicetiletou historii československého záchranářství v motosportu. Lidé na ní uvidí například dva speciály, vycházející ze slavných šestsettřináctek.

V opavském Domě umění jsou až do konce roku čtyři unikátní a naprosto rozdílné výstavy. Velký zájem je o muzejní animace pro školní skupiny i o komentované prohlídky jednotlivých výstav. Velký úspěch měla počátkem prosince také komentovaná prohlídka výstavy Kupky v kupce výtvarníka Josefa Odrášky, s hercem  Norbertem Lichým v žaketu a u piána.

Hodiny mravenčí práce, trpělivost, zručnost a fantazii. To vše potřebují krajkářky, aby pod jejich rukama mohly vzniknout nejrůznější dečky, postavičky a další křehké výrobky. Polská vesnice Koniakow poblíž Českého Těšina,  je svou krajkářskou tradicí proslulá. Ty nejkrásnější výrobky jsou teď k vidění v Jablunkově.

autoři: Český rozhlas Ostrava , Petr Soukup
Spustit audio