Zachráněného musíme rychle zahřát. Vlastní bundou nebo i vyválením ve sněhu

25. leden 2019 14:15

Několik dní souvislého mrazu proměnilo vodní plochy v zamrzlá kluziště, která lákají k bruslení. Hasiči ale varují, že led ještě nemusí být dostatečně silný a probořit se do ledové vody je otázkou vteřiny. Dostat člověka zpět nahoru je ale složitější.

Pardubičtí hasiči proto dnes dopoledne trénovali na rybníku nedaleko Slatiňan záchranu osob z ledové plochy. Hasiči si nejdříve zkouší sebezáchranu, kdy se z vody musí dostat bez jakýchkoli pomocných prostředků. Následně se vyzbrojí speciálními bodáky.

Hasiči mají k dispozici speciální „suché“ obleky, na rozdíl od použití neoprenu jsou i během zásahu ve vodě v suchu. Další součástí výstroje je záchranná vesta, přilba a rukavice.

„Teď provedeme záchranu pomocí plastové vyprošťovací desky, která na vodě plave, a potom použijeme takzvaná vanová nosítka,“ popsal dění na rybníku v Kunčí vedoucí výcviku nadpraporčík Milan Hodek.

Každý figurant, který bude představovat zachraňovanou osobu musí být navázaný na laně a jištěný

Když někoho hasiči vytáhnou z vody ven, má mokré oblečení a čeká se na příjezd záchranářů. „Velkou roli hraje hypotermie, podchlazení. Takže musíme toho člověka dostat co nejrychleji do nějakého teplého místa, aby se svléknul, případně se půjčí náhradní oblečení, bundy, zásahové oblečení, aby ze sebe dostal co nejdřív mokré věci. Dá se využít i vrstva sněhu, která působí jako houba a přebytečnou vodu z oblečení do sebe nasákne tím, že se člověk ve sněhu párkrát překulí,“ popisuje Hodek.

Bezpečná tloušťka ledu je podle hasičů pro jednoho člověka kolem 12 centimetrů. Pro větší skupinu lidí by ale měl být ještě o 8 centimetrů silnější.

Zásady pro pohyb po ledové ploše:

  • Neshlukujte se do skupin, udržujte rozestupy cca 5 m
  • Mějte s sebou lano, ideálně i bodáky (třeba ze starého šroubováku)
  • Nevstupujte na led tenčí než 12 cm
  • Nejvyšší opatrnost je na místě u tekoucích vod
autoři: Josef Ženatý , pta

Související