Žáci v Metylovicích mají netradiční přírodopis. Škola si pořídila včelín

18. červen 2016

Za přírodou nemusejí školáci v Metylovicích na Frýdecko-Místecku chodit daleko. Před okny mají vlastní pozemky, třídu s nimi sdílí například bílý ježek nebo had, v družině bydlí zase skupinka králíků no a nejnověji škola pořídila i úly se včelami.

Žáci teď zblízka pozorují život včel díky proskleným úlům či kameře. Škola tak u dětí posiluje vztah k přírodě a vrací se k tradicím. Už za měsíc tam budou stáčet i med.

„Máme tady čtyři úly – normální, skleněný, s kamerami a zateplený,“ ukazuje Anetka z páté třídy.

Na skleněném úle je práce včel dobře vidět. Z jedné strany můžete pozorovat, jak pracují na rámcích. Z druhé strany je vidět plodiště.

„Děti se na vybavení úlů samy podílely. Stavěly rámky, drátkovaly a potom je samy zatavovaly mezi stěny,“ říká ředitelka školy Renata Spustová.

„Je to taková novinka. Viděl jsem hodně škol, kde toto nemají. Jsem hodně rád, že to tady je,“ říká František, jak ho baví starat se o včely. „Asi nejvíce se mi líbí ten úl s kamerou,“ dodává.

Do konce školního roku by kamerové záběry měly být umístěny i na webových stránkách školy. „Děti budou mít možnost sledovat i z domu, co včely dělají, jaký je jejich životní cyklus, jak se chovají,“ vysvětluje ředitelka.

Včelí úly

„Včelařů u nás ubývá a stárnou, tak jsem si říkala, že by bylo moc dobré dětem tuto oblast přiblížit, aby ztratily ostych a strach před včelami. A aby k tomu našly vztah,“ uzavírá Renata Spustová.

Na první medobraní se ve školním úlu chystají v červenci.

Včely medonosné - královna (uprostřed) a dělnice na plástvi
autor: iha
Spustit audio