Žáci z Kobeřic na Hlučínsku si postavili vlastní školu celou z lega

10. červenec 2017

Jsou prázdniny a děti si užívají toho, že na svou školu mohou aspoň na pár týdnů zapomenout. Najdeme ale výjimky. Existuje škola, kterou si děti zvědavě prohlíží i teď v červenci. Žáci z Kobeřic na Hlučínsku vytvořili unikátní model celého školního areálu. Je celý z lega a kdokoliv si ho může prohlédnout v nedalekém Muzeu Hlučínska.

Celkem 50 tisíc kostek, jenom oken je pět set. Tak vypadá naprosto věrohodná zmenšenina kobeřické pavilonové školy.

„Když jsme si řekli, že postavíme školu, tak to bylo dost šílené. Zpočátku to vypadalo, že se to vůbec nedá dohromady. Když se pak dostavěly pavilony, tak už to šlo dobře,“ říká jeden z malých stavitelů.

Tadeáš, Johana a Dominik. To je část stavitelského týmu. Ani nespočítají, kolikrát svou školu fotografovali, kolikrát museli vybíhat s tabletem a zkoumat třeba fasádu, aby všechno vyšlo.

„Paní učitelka chodila s foťákem a fotila to ze všech stran. A když někdo potřeboval, tak se tam šel podívat,“ říká další z týmu.

Nejsou to jenom samotné pavilony s třídami a kabinety. Je vidět běžecká dráha, jídelna, dokonce je naznačená i plánovaná stavba další sportovní haly. Malé bagry už začaly pracovat.

A co bude s modelem, až výstava skončí? „Rozbijeme ho,“ zní jednoduchá odpověď mladých stavitelů.

Rozbíjení dvouměsíční práce ale prý bude velmi slavnostní. V každém případě k tomu dojde až po 17. září. Do té doby bude unikátní škola z lega součástí veřejné výstavy.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související