Začíná sezóna letních kin, zájem lidí o promítání po koroně zase roste

17. červen 2022 07:50

Posedět si na čerstvém vzduchu pod otevřeným nebem, dát si něco dobrého k pití a k tomu dobrý film. To si můžete dopřát v letním kině. Někde v Moravskoslezském kraji už se začalo promítat, jinde se teprve chystají na sezónu.

Promítací kabinu letního kina v Bílovci nám ukazuje Josef Jermář. „Začínáme poslední týden v červnu. Na jaře natahujeme plátno, na zimu ho zase sundáváme, aby netrpělo. Lidé sem na filmy jezdí z blízkého i vzdáleného okolo, dokonce tady byli i lidé z Přerova. Když jsme začali hrát po koroně, měli jsme průměr 260 lidí,“ dodává Jermář. Kapacita bíloveckého kina je 500 míst.

Pokaždé na jiném místě promítá Kino na výletě ve Frýdku-Místku. Sezónu tam zahájili začátkem června. Jak říká vedoucí kina Vladan Literák, diváků zatím chodí dost. „Návštěvy jsou dobré, průměr je zhruba 200 diváků na každou projekci,“ počítá Literák.

I v Karviné sezóna teprve začíná. Tam v covidovém období chodilo diváků dokonce více než v běžných sezónách. „Zdá se, že se lidé za kulturou zase vracejí. Minimálně to vidíme v tom kině. A počítáme, že se to odrazí i v letním kině,“ říká Lukáš Zielosko z Městského domu kultury v Karviné.

Pořadatelé se zatím shodují, že novou sezónu vidí slibně.

Spustit audio