Začíná sezona příkrmů ptáků. Některé druhy by se bez nich v zimě obešly jen stěží

22. prosinec 2020

Sezona příkrmů ptáků teď začíná nejenom v Moravskoslezském kraji. Odborníci tvrdí, že některé druhy by se bez nich v zimě obešly jen stěží. Lidé tak do krmítek umisťují zrní a rozvěšují také lojové koule nebo ovoce.

Ptáky přikrmují třeba také žáci základní školy v ostravské části Polanka. Krmítka mají rozmístěna na školní zahradě a ptáky pozorují dalekohledy. Krmítka tam umístil učitel Emil Morav, který je zároveň jednatelem Slezské ornitologické společnosti.

„Děti se učí konkrétní druhy ptáků a jakým způsobem se o ně v zimním období starat,“ říká učitel a ornitolog.

Slunečnice, lojové koule nebo ovoce?

Co do krmítek nepatří

Co ptákům může způsobit zažívací potíže a mnohdy i smrt?

Zbytky z kuchyně, slané pečivo, slaná a kořeněná jídla, uzeniny, sladkosti – cukroví, těstoviny.

„Asi nejběžnější krmení, které lidé do krmítek dávají, je slunečnice, protože je u těch ptáčků nejoblíbenější. Hodně důležité jsou lojové koule, které sice navštěvují jen někteří ptáčci, ale je to hodně rychlý zdroj energie,“ vysvětluje ornitolog.

Nabízejí se i další příkrmy, jako je na stromy zavěšované ovoce. „Ovoce je oblíbené zase jen u určité skupiny ptáků, hodně je navštěvují kosi nebo hejna drozdů kvíčal. Jablíčka také s oblibou zobou sýkory modřinky a mlynaříci dlouhoocasí,“ dodává.

Kam s ním

A kam takový ptačí příkrm umístit? „Uvádí se bezpečná výška minimálně metr a půl nad zemí – to proto, aby krmítka nenavštěvovali nezvaní hosté, například kočky. Určitě je vhodné krmítko umístit v blízkosti keřů nebo nižších stromů,“ říká Emil Morav.

Podle odborníků je vhodné krmítka na konci přikrmovací sezóny vyčistit, aby se nestala zdrojem různých ptačích nemocí.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související