Začínají Dny dobrovolnictví. Organizace ADRA zve na stovky akcí v šesti krajích

26. duben 2023 10:29

V šesti krajích České republiky dnes startují Dny dobrovolnictví. Organizace ADRA zve jen v Moravskoslezském kraji na více než šest desítek akcí v 11 městech. Lidé se na nich mohou seznámit s tím, co práce dobrovolníka obnáší.  Pomáhají třeba u seniorů, lidem s postižením nebo ohroženým dětem.

Centrum Brána v Ostravě-Vítkovicích pomáhá mladým hendikepovaným zažívat něco jiného, než stále stejné prostředí doma nebo v instituci, která o ně pečuje. Jako dobrovolník sem dochází i Zdeněk. „Rád pracuji s mladými lidmi, sám teda rodinu nemám a tady jsem ve společnosti dobrých lidí,“ říká.

Zdeňkův parťák je pětatřicetiletý Honza na vozíku. Rádi spolu jezdí na výlety. „A je to zajímavé i pro mě. Já třeba jezdím hlavně autem a spolu jezdíme hromadnou dopravou, vlakem a vidím ten svět zase jinak, než jak bych ho viděl,“ dodává Zdeněk.

Vlasta Pavelková má zrakové postižení. Ráda chodí na procházky s dobrovolnicí Stanislavou Vítkovou. Ta s tím začala loni v září a mrzí ji, že o dobrovolnictví nevěděla dřív. „Vždycky jsem byla samotářská, takže jsem se bála takových rozhovorů a tady si tak povídáme, takže i já se učím. Že oni učí mě vlastně,“ pochvaluje si paní Stanislava.

Čtěte také

Dny dobrovolnictví teď od středy do pátku nabízejí možnost seznámit se s různými formami dobrovolné pomoci potřebným. Kromě brány se v Moravskoslezském kraji zapojilo 16 organizací v 11 městech.

„Myslím si, že to patří k zdravému životnímu stylu, pomáhat někomu,“ konstatuje vedoucí ostravského dobrovolnického centra ADRA Dagmar Hoferková.

Zapojit se může každý, kdo má víc než 15 let a chce. Nemusí mít žádné zkušenosti, v ADRA a dalších organizacích ho všechno potřebné naučí.

Spustit audio