Začínají prezidentské volby, v Horních Bludovicích je spojili s místním referendem

13. leden 2023 10:43

Téměř třináct set volebních místností se dnes otevře v Moravskoslezském kraji. Lidé si budou z devíti kandidátů vybírat nového prezidenta. Lidé v Horních Bludovicích budou hlasovat nejen v prezidentských volbách, ale i v místním referendu. Týká se závodu na zpracování plastů.

Obec proti továrně bojuje dlouhodobě. Má strach ze zhoršeného ovzduší i kamionové dopravy. Firma ale tvrdí, že její provoz je ekologický a místním lidem naopak nabídne práci.

„Určitě půjdu hlasovat. Jestliže tu halu to zastaví, tak to bude určitě dobře,“ říká paní Jarka, která s parcelou, kde má průmyslová hala vyrůst, prakticky sousedí. Žádnou továrnu tam nechce. Oproti tomu paní Zdeňka, která je taky z Horních Bludovic, v referendu hlasovat nebude. „Hodně lidí tady nemá práci a někteří by určitě byli rádi, kdyby to tady bylo,“ míní.

Prezidentské volby
K volebním urnám mohou voliči chodit dnes od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. V rámci Moravskoslezského kraje je nejvíce volebních okrsků na Ostravsku. Nejméně pak na Bruntálsku, kde je ale nejvíce obcí pouze s jedním volebním okrskem. Kromě základních škol a obecních úřadů budou lidé volit třeba v místním pohostinství v Úble na Opavsku nebo v bývalé budově jednoty v Kojetíně na Novojičínsku.

Tato problematika se právě kvůli referendu se v obci stala za poslední dny hlavním tématem. Například ve schránkách místních lidí se objevují i anonymní letáky, které nabádají, aby v referendu nevolili.

Proti továrně už před lety byla sepsána petice. Podle starosty Romana Nytry (SNK) je už ale stará a právě referendem si chce názor místních lidí potvrdit. „A právní síla referenda je někde jinde než petice. Má větší váhu,“ říká starosta.

Obec se v hlasovacím lístku ptá, jestli si přejí, aby obec podnikla všechny možné kroky k zastavení stavby. Jaké kroky má na mysli? „První je odkoupení pozemku, druhá je, že na té zmiňované ploše se bude stavět nějaká budova pro občanskou vybavenost, služby, domov důchodců a nebo je tam ještě možná směna pozemků,“ přibližuje Nytra.

Aby ale obec mohla na pozemku postavit domy občanské vybavenosti, musela nejdříve změnit územní plán. Ten původní totiž s průmyslovou výstavou počítal. S úpravou plánu ale nesouhlasí krajský úřad a tento týden ji zrušil. Podle oficiálního vyjádření totiž obec změnu dostatečně nekonzultovala s lidmi.

Halu chce v obci postavit společnost Vinamet. Do projektu i koupi pozemku už investovala několik milionů korun. „Výsledek referenda by na náš záměr neměl vliv, protože nic špatného nezákonného neděláme. Chceme opravdu přinést pouze nová pracovní místa, rozvíjet se v podnikatelské činnosti,“ vysvětluje jednatelka firmy Eva Šillerová.

Jestli by byla společnost ochotna od stavby ustoupit třeba za finanční kompenzaci, ale jednatelka firmy neupřesnila. Podle ní zatím žádný takový návrh od obce nikdy nevzešel.

Spustit audio

Související